Hlavní obsah

Ve Francii roste středověký hrad, má odhalit taje někdejšího stavitelství

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit hrad jako ze 13. století se rozhodla skupina francouzských nadšenců. Hluboko v lesích severního Burgundska roste stavba, na kterou se používají nejen přírodní materiály jako dřevo, kámen či jíl, ale také techniky a metody, které striktně odpovídají těm ze středověku. Experiment byl iniciován archeologickým průzkumem, který v nedalekém zámku Saint Fargeau objevil pozůstatky středověké pevnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stavitelé ve Francii staví repliku středověkého hradu za pomoci technik a materiálů používaných ve 13. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Skupina zhruba čtyřiceti lidí doufá, že jejich projekt odhalí některé nezodpovězené otázky středověkého stavitelství. „Zároveň nám to pomůže pochopit způsob, jak lépe udržovat naše současné historické dědictví. Pokud dodržíme přesné postupy, které měli ve středověku, budeme lépe vědět, jak konkrétně se starat o hrady, zámky, kostely, cokoliv...“ řekl agentuře Reuters kameník Clement Guerard.

Dodává, že v moderní době je normální stavět velmi rychle, závodit s časem. Oproti tomu si skupina stavitelů dopřává spoustu času, protože se chce více než na kvantitu zaměřit na kvalitu. „Musíte mnohdy zapomenout na moderní výdobytky, když se chcete adaptovat na práci rukama,“ říká.

Šikovní předkové

Stavba hradu jde pomalu, Guerard na ní pracuje již od roku 1999. Do lokality pravidelně přijíždějí nejen nadšenci, ale také studenti, aby s projektem pomohli. Důchodce Nick Platt přijel z Velké Británie, aby si vylepšil schopnosti kvůli práci na restaurování středověkého domu. Dorazil ale také z důvodu, že nerad používá elektrické přístroje a práci rukama shledává mnohem více přirozenou a příjemnou.

Po tři roky byl projekt financován Evropskou unií, regionem a také soukromníky. Nyní do něj peníze vložilo přes 300 000 turistů, kteří v průběhu let lokalitu navštívili. Pařížanka Nathalie Bonisová středověký hrad viděla už podruhé a byla překvapena, jak moc stavba od její poslední návštěvy pokročila. „Je neuvěřitelné si uvědomit, že tímto způsobem vznikala ve středověku každá stavba. Nemám zkrátka slov. Budoucí generace budou alespoň schopny si představit, co dovedli naši předci,“ tvrdí turistka.

Ačkoli se hrad staví už 19 let, je zhruba na půli cesty. Podle Guerarda se staví zhruba polovičním tempem, než ve středověku, což je logické vzhledem k tomu, kolik lidí se na stavbě podílí. Projekt by ovšem neměl skončit pouze u hradu, lidé za projektem doufají ve zbudování celé středověké vesnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám