Hlavní obsah

V Rijádu vyroste do čtyř let neskutečná pozlacená podzemka

Novinky, Jakub Kynčl
Rijád

Obyvatelé Prahy budou asi závistivě pokukovat po systému metra, který roste v saúdskoarabské metropoli Rijád. Slavná architektka Zaha Hadid navrhla okouzlující podzemku, která na příkaz panovníka krále Abdalláha vyroste v zemi do čtyř let, a bude to jednoznačně nejluxusnější podzemní dopravní systém na světě.

Foto: Zaha Hadid Architects, Profimedia.cz

Rijádské metro bude vypadat jako z pohádky.

Článek

Spíše než jako podzemní dráha bude saúdskoarabské metro působit jako pětihvězdičkový hotel. Navrhovaný design posune město vstříc budoucnosti, která působí z vizualizací opravdu luxusně. Mramorové podlahy, zdi vykládané zlatem a samozřejmě obří klimatizace, která je v této žhavé zemi absolutní nezbytností. Fasáda by měla být tvořena tak, aby propouštěla dovnitř světlo, avšak držela přímé sluneční paprsky dále od cestujících. Tvar pak připomíná písečné duny či futuristickou loď.

Foto: Zaha Hadid Architects, Profimedia.cz

Zaha Hadid je známá svými neotřelými nápady.

Neuvěřitelné je, že celý podzemní systém o šesti trasách má vzniknout během čtyř let. Pro představu, čtyři roky často zabere dělníkům v New Yorku pouhá renovace jedné stanice. Jenže když jsou peníze a vůle, vše postupuje jinou rychlostí. I tak jsou však k časovému odhadu výstavby mnozí odborníci skeptičtí.

Foto: Zaha Hadid Architects, Profimedia.cz

Oblé tvary působí velmi elegantně.

Zaha Hadid, která stojí za mnoha pokrokovými stavbami a inovacemi ve světě se podepsala pod velká díla v New Yorku, Singapuru či Dubaji. Architektka působící v Londýně je původem na půl z Iráku a je velmi uznávaná právě v arabském světě.

Foto: Zaha Hadid Architects, Profimedia.cz

Vzdušné a elegantní, taková bude rijádská podzemka.

Se svými úchvatnými mosty, obřím parkovacím systémem a několikapatrovým obchodním centrem bude stanice metra pojmenovaná po králi Abdalláhovi jakousi novodobou pyramidou. Stanice metra bude mít neskutečných 20 434 metrů čtverečních a nepůjde jen tak přehlédnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám