Hlavní obsah

V rakouském Steyru se plní prý vánoční sny

Právo, Marek Damm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský Steyr je místem, kde se plní vánoční sny. Zajeďte si sem. Projděte se středověkými uličkami v doprovodu ponocného, zhlédněte starodávné loutkové divadlo, kochejte se nejkrásnějšími jesličkami a vánočními ozdobami! Prostě a jednoduše -odpočiňte si alespoň na chvíli od předvánočního třeštění…

Foto: Marek Damm, Právo

Vánočně vyzdobené náměstí uprostřed nejstarší části města má hlavně večer neopakovatelně sváteční atmosféru.

Článek

Steyr je navíc městečkem, v němž po celý advent bydlí Ježíšek. Myslí si to Rakušané, Italové i Němci. Že nevíte, jak k tomu došlo? Zde je ta legenda.

Zázračný Ježíšek

Dávno pradávno jeden muž, jakýsi Ferdinand Sertl, strádal těžkými epileptickými záchvaty. Častokrát kvůli různým povinnostem chodíval přes nevelký kopec nad Steyrem. Roku 1695 od kohosi koupil malou voskovou figurku Jezulátka. Tu umístil ve vykotlané části velkého starého smrku na onom vršku nad Steyrem a začal k němu pravidelně chodit a modlit se za své uzdravení.

Foto: Marek Damm, Právo

Kolem stromu byl nejprve postaven zlatý oltář a potom kolem něho „vyrostl“ celý nádherný barokní kostel, kam i dnes směřuje mnoho poutníků.

A, světe, div se! Velice brzy jeho nemoc pominula a Ferdinand Sertl byl zdravý! Zvěst o zázraku se rychle rozkřikla po okolí a k onomu stromu, v němž byla umístěna vosková figurka Jezulátka, začali chodit s prosbami a modlitbami i ostatní obyvatelé. Nakonec byl kolem stromu postaven zlatý oltář a kolem něj pak nejprve dřevěná, později zděná barokní kaple. Zpráva o zázračném Jezulátku inspirovala obyvatele Steyru k tomu, že více než kde jinde zde slavili Vánoce.

A právě tady vznikalo snad nejvíce betlémů v celém Rakousku.

Foto: Marek Damm, Právo

Ponocní, či přesněji turističtí průvodci ve starodávných hábitech, vás v průběhu adventního večera provedou zasněženou romantikou.

Samozřejmě že pověsti o zázračných uzdraveních, která dokáže učinit malá soška, měly také vliv na zdejší tradici, nicméně jeden z prozaičtějších důvodů byl možná ten, že se tu hodně obchodovalo se železem, které se sem dováželo po řekách Enns a Steyr. A když v zimě oba toky zamrzly, obchod se náhle zastavil, a tak se kupci a kováři za dlouhých mrazivých večerů zabývali tím, že vyřezávali figurky a vytvářeli krásné betlémy.

V doprovodu ponocných

Dnes Steyr platí v Rakousku, Německu a Itálii za jakési neoficiální „hlavní město“ Vánoc. Uprostřed nejstarší části městečka najdete hned několik muzeí, v nichž jsou vystaveny nejenom půvabné historické jesličky, ale také vánoční ozdoby třeba i sto osmdesát let staré (nejstarší exponát je z roku 1830).

Jsou zde instalovány na různý způsob ustrojené vánoční stromky, objevíte tady skvostné vánoční trhy s neopakovatelnou atmosférou, na nichž můžete ochutnat horké pečené kaštany stejně jako svařené víno.

Foto: Marek Damm, Právo

Mnoho krásných a historicky cenných betlémů najdete v Muzeu betlémů, které se nachází malý kousek od stejnojmenné řeky Steyr.

Seznámíte se tu s ponocnými, oblečenými do pradávných černých hábitů, kteří vás za poplatek osm eur provedou nočním, krásně osvětleným městem. Vystoupají s vámi neuvěřitelných 226 schodů až na samotný vrchol věže farního kostela. Řeknou vám vše zajímavé o historii a zavedou vás nejenom na neopakovatelné představení ve starodávném loutkovém divadle, ale i na výjimečný koncert barokní hudby do sklepů bývalého solného skladu.

Adventní pohoda

Steyr prostě stojí za vidění, protože právě sem se dá alespoň na jeden víkend utéci od zběsilého, někdy až příliš konzumního předvánočního shonu. Idylické je tu skoro všecko. Tak třeba kousek od náměstí najdete malý krámek hodináře Friedricha Schmollgrubera, jenž už mnohá desetiletí sbírá a opravuje staré hodiny a má dokonce i malé muzeum starých věžních hodin.

Foto: Marek Damm, Právo

Na adventním trhu najdete v mnoha stáncích mimo jiné i kouzelné, ze dřeva vyřezávané vánoční figurky, občas i celé betlémy.

Jsou tu i lidé, kteří po jedenáct měsíců schraňují prastaré betlémy, aby je pak v prosinci vystavovali. Poznáte pár nadšených amatérských muzikantů, kteří se sejdou před Vánoci a společně koncertují v barokním kostele svatého Michala. Budete obdivovat zručnost uměleckých kovářů, kteří vám na starodávném náměstí zručně pomohou vlastnoručně ukovat ze železa, cokoli vám bude libo. Adventní Steyr prostě stojí za vidění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám