Hlavní obsah

Dovolená v Itálii se komplikuje. Na památky už jen s testem nebo očkováním

Itálie je po Francii další zemí, kde je pro vstup na památky, do restaurací či barů nutné doložit očkování nebo negativní test. Povinnost se nevztahuje pouze na domácí obyvatelstvo, ale také na turisty. Výjimku mají pouze děti do dvanácti let, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

V Itálii se lidé na památky dostanou jen se zeleným pasem.

Článek

Takzvaný zelený pas, tedy potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci, musejí lidé nově dokládat takřka všude. Ať už chtějí do galerií, restaurací, nebo třeba koncertních sálů, či na sportovní zápasy. Výjimku mají zahrádky, na které se nařízení nevztahuje, stejně tak ostatní místa, kde se sedí venku.

V Itálii uznávají očkovací certifikáty či aplikace ostatních států Evropské unie, ale i potvrzení vydaná v USA, Kanadě, Japonsku či Izraeli. Oproti tomu britští turisté mají se svými osvědčeními od národní zdravotnické služby NHS smůlu a musejí si udělat testy.

Od prvního září bude Itálie požadovat zelený pas také v letadlech, na lodích, v meziměstských vlacích nebo dálkových autobusech.

Češi mohou do Itálie podle aktuálních podmínek vstoupit, pokud doloží test, dokončené očkování nebo důkaz o prodělání nemoci. Zároveň je nutno vyplnit příjezdový formulář. Na českém cestovatelském semaforu je země aktuálně značena oranžovou barvou, znamená to test před návratem do ČR nebo do pěti dní po příjezdu.

Francie pouští do restaurací jen s QR kódem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám