Hlavní obsah

V Ostravě mají novou atrakci: největší motýlí dům v Česku. Návštěvníky ochutnává tisícovka exotických motýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V historickém centru Ostravy nyní lidé najdou malý kousek tropického ráje. V sousedství Masarykova náměstí otevřel své brány největší motýlí dům v Česku. Je stále v obležení návštěvníků.

V ostravském motýlím domě je k vidění třicet druhů exotických motýlů.Video: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

„Ostravský motýlí dům se rozkládá na dvou stovkách metrů čtverečních a je opravdu největším v Česku. Návštěvníci se u nás dostanou na tropický ostrov v Pacifiku, kde uvidí poletovat na tisíc živých tropických motýlů ze třiceti druhů,“ uvedl jeden z majitelů ostravského motýlího domu Papilonia Lukáš Červený.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V ostravském motýlím domě

Dodal, že mají radost z toho, jak je Ostrava přijala. „Je tady stále hodně lidí. Nejsilnější jsou víkendy, kdy v sobotu i v neděli chodí kolem tisícovky návštěvníků. Počítáme ale s tím, že časem se to uklidní,“ svěřil se spolumajitel a dodal, že motýlci se u nich mají fajnově.

Nebojí se, ochutnávají

„Nemají totiž u nás žádného přirozeného nepřítele. Dbáme na to, aby na ně lidé nesahali. Každého na to upozorňujeme a kontrolujeme to,“ upozornil Červený.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Motýlí dům v Ostravě

Podle něj to návštěvníci většinou dodržují. „Lidé jsou opravdu k motýlům ohleduplní a chovají se opatrně a s respektem. Motýli z návštěvníků strach nemají, takže si na ně sedají, aby je ochutnali. Nejvíce je láká červená a žlutá barva,“ vysvětlil Červený, který s kolegou Radkem Wolfem provozuje motýlí dům i v Brně. Ročně k nim přijde kolem sta tisíc návštěvníků.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V ostravském motýlím domě je zatím stále plno.

Ostrov Robinsona Crusoea

Ostravská Papilonia je vybudována ve stylu Robinsonova ostrova a je největší stálou expozicí tropických motýlů v Česku. Při její návštěvě je potřeba počítat s tím, že uvnitř je kolem 28 stupňů Celsia a osmdesátiprocentní vlhkost.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Motýlí dům v Ostravě

Součástí expozice je i jezírko a líheň motýlů. Ti totiž žijí jen dva až tři týdny, proto musí majitelé každý týden přivézt několik stovek nových kukel. Jejich líhnutí mohou lidé pozorovat.

Svou návštěvou lidé přispějí i na ochranu lokalit, v nichž přirozeně motýli žijí.

Poslové jara už kvetou, přímo v centru Brna je lze obdivovat v botanické zahradě

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Motýlí dům Papilonia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám