Hlavní obsah

Poslové jara už kvetou, přímo v centru Brna je lze obdivovat v botanické zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V některých koutech Česka lze obdivovat rozkvétající posly jara. V Brně si je lze prohlédnout dokonce přímo v centru města v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Rozhodně nejde jen o sněženky či bledule.

Foto: archiv Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno

Kvetoucí sněženky se již objevily na více místech. Tyto lze obdivovat v botanické zahradě v centru Brna.

Článek

První fialové květy se tvoří již na šafráncích, do žluta se barví talovíny zimní, rozkvetl již i modřenec nebo růžová kalina vonná.

„Brno je poměrně na jihu a má teplé klima, proto zde poslové jara rozkvétají dříve. Například na Tišnovsku je průměrná teplota o tři stupně nižší, tak tam se poslové jara objeví až za pár dní a na Žďársku, tam budou mít ještě pár týdnů zimu,“ řekla Novinkám pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Rozkvétají o něco dříve než kdysi

Přestože se laikům může zdát, že poslové jara rozkvétají nějak brzy, ve skutečnosti v brněnské botanické zahradě Přírodovědecké fakulty jako by dodržovaly přesný harmonogram, protože za poslední tři roky tam poslové jara rozkvétají touto dobou.

„Jistě, před dvaceti lety, kdy panovalo trochu jiné klima, by teď na ně bylo ještě příliš brzy,“ doplnila Ondrušková.

Botanická zahrada je otevřena pro veřejnost denně od 09:00 do 15:00. A pokud někdo na návštěvu nemá čas, tak stačí, aby se při vyhlížení trolejbusu v Kotlářské ulici jen na chvíli otočil směrem do zahrady a hned za plotem uvidí sněženky.

Žďárské slatě nebo vrchol Antýglu. Turistům se otevřou dosud nepřístupná místa na Šumavě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám