Hlavní obsah

V Olomouci ožily budovy pod světly umělců

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olomouci proběhl festival světla a videomappingu nazvaný Vzáří. Každou projekci sledovalo kolem pěti tisíc návštěvníků. K umělecké atmosféře festivalu přispělo i speciální nasvícení historických budov. Vítězem festivalu se stal Petr Skála s týmem Moire z České republiky a získal tak titul Videopmapping Maestro. Cena diváků patří polskému týmu Loomo.

Článek

Festival světla a videomappingu skončil v sobotu slavnostním vyhlášením vítězů. Porotu si český tým získal zejména novým přístupem k videomappingu a výraznou příběhovou linkou. Divákům se nejvíce líbily moderní animace soutěžících z Polska.

„Jsme rádi, že se soutěž povedla. Videomappingové projekce byly velmi rozdílné, ale přesto měly všechny vynikající úroveň. Podařilo se nám do Olomouce pozvat skutečnou špičku v oboru,“ říká ředitel festivalu Kamil Zajíček.

Český tým představil lékárnu jako živý organismus, který napadla choroba. Lékárna ze svého herbária vykouzlila lék, který všechna soukolí živého tvora opět uzdravil.

Animace polského týmu LOOMO vyprávěla příběh človíčka, který bloudil v budově a potkával se nejen s duchem, ale i požárem a povodní.

Novinkou byl beambox

Diváci byli svědky novinky, tzv. beamboxu, kdy barevné osvětlení radnice reagovalo na hudbu z pódia či hlasy lidí. Pořadatelé festivalu ze sdružení ArtNative věnovali část programu nevidomým.

Výtěžek z výstavy Světlo jinak a část prodaných sms vstupenek půjdou na podporu Tyflocentra, jenž podporuje nevidomé. Těm připravil festival také speciální komentovanou projekci.

Doprovodný program doplnily koncerty, klubová scéna s DJ/VJ performancemi, světelné divadlo, workshopy o světle a videomappingu. Součástí byla i odborná konference Světlo pro naše města, na kterou se sjeli hosté z celé Evropy. Další ročník festivalu se bude konat 25. - 29. září 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám