Hlavní obsah

V Nizozemsku otevřeli slavnou květinovou zahradu. Vstup jen s testem

Do Nizozemska oficiálně dorazilo jaro. Po loňské pauze zapříčiněné koronavirem se totiž v pátek zcela výjimečně otevřela slavná květinová zahrada Keukenhof. Navštívilo ji několik tisíc lidí, museli však doložit negativní test na covid-19. Odměnou jim pak byly miliony rozkvetlých tulipánů, hyacintů či narcisů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku otevřeli květinovou zahradu KeukenhofVideo: AP

 
Článek

Páteční otevření bylo testem, během nějž si vláda vyzkoušela, zda mohou Keukenhof a další veřejná místa fungovat za striktních bezpečnostních pravidel. Zpřístupnění tak pomohlo s vyhodnocením situace, jak se země s teplejším počasím a vyšší proočkovaností připravuje na postupné uvolnění restrikcí, uvádí agentura AP.

„Dnes je šťastný den, protože se v letošním roce poprvé otevírá Keukenhof. A přestože jde jen o test, mám pocit, že jde o skutečnou otvíračku, jelikož je v Nizozemsku slunečný jarní den,“ uvedl v pátek šéf zahrady Bart Siemerink. Doplnil, že přetrvávající epidemická situace je samozřejmě nešťastná. „Běžně by nás v tomto období navštívilo asi 25 tisíc lidí denně. O víkendech klidně i 40 tisíc,“ řekl.

Loni poprvé zavřel

Do květinové zahrady může podle Siemerinka aktuálně asi 10 procent obvyklé kapacity. Po loňské sezoně, kdy Keukenhof poprvé během svojí historie zcela zavřel, je však vděčný i za tak málo návštěvníků.

„Je to dar, dnešek je skvělý. Je samozřejmě krásné počasí, ale projít se mezi tulipány je fantastické,“ pochvaloval si jeden z turistů Berry de Nijs.

Park se měl otevřít už 20. března, kvůli striktním opatřením v zemi k tomu však nedošlo. Aktuálně je v plánu zpřístupnit ho během dvou dubnových týdnů na celkem šest dní, což není mnoho. Přesto čtyřicítka zahradníků, která květiny v zahradě na jaro chystala, zprávu velmi uvítala.

Podle plánu vlády se mají otevřít i další místa, například muzea či zoologické zahrady. Podmínkou však je negativní test, který nesmí být starší více než 40 hodin, a také lístek zakoupený předem přes internet.

Na burze květin v nizozemském Aalsmeeru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám