Hlavní obsah

V New Yorku pozorovali nevšední západ slunce mezi mrakodrapy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně mají Newyorčané možnost pozorovat unikátní západ slunce přímo v ulicích města. Vzácný jev, kterému se říká Manhattanhenge, lze spatřit výhradně na Manhattanu a opakuje se jen několikrát do roka. Kdo si nechal podívanou ujít, bude mít možnost ještě v červenci, píše The New York Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manhattanhenge lze pozorovat jen několikrát do rokaVideo: AP

 
Článek

Přesná data jevu závisí každý rok na slunovratech. Vždy se však jedná o konec května a poté zhruba o půlku července.

Foto: Profimedia.cz

Název Manhattanhenge je spojením slov Manhattan a Stonehenge

„Bude to nejhezčí pohled na západ slunce, kterého se vám v tomhle překrásném městě dostane,“ tvrdí astrofyzička Jackie Fahertyová z Amerického přírodovědného muzea. „Někdy se tomu přezdívá svátek Instagramu,“ naráží Fahertyová na fakt, že si mnoho lidí pořizuje fotografie fenomenálního jevu.

Název Manhattanhenge je pak spojením jména newyorské čtvrti a anglického kamenného kruhu Stonehenge, o němž se říká, že měl v dávných dobách rovněž spojitost se sluncem. Během letního slunovratu je totiž prehistorická památka za východu slunce perfektně orámována paprsky.

Foto: Profimedia.cz

Západ slunce lze na daném místě pozorovat celkem čtyřikrát do roka.

Už dva roky po sobě si ale lidé nemohli Manhattanhenge vychutnat ve vší parádě. Loni bylo v květnu i červenci zataženo. Úplně jasná obloha nebyla ani letos.

Lze spatřit i v dalších městech

K úkazu dochází díky tomu, jak je Manhattan postaven. Avenue leží směrem na sever a jih, zatímco ulice na západ a východ. Není to však zcela přesná geografická poloha. Pokud by byla, Manhattanhenge by bylo možné spatřit kolem jarní a podzimní rovnodennosti. Jelikož se ale městské ulice od přesného rozložení světových stran odchylují zhruba o 30 stupňů, jsou data posunuta.

Nejpopulárnějším místem, kde lze jev pozorovat, je podle The New York Times 42. ulice, oblíbené jsou ale i 57., 34., 23. nebo 14. Drobným problémem je, že lidé musí stát přímo uprostřed ulice, aby mohli Manhattanhenge spatřit v plném rozsahu, důležité je proto dbát na bezpečnost.

Server také upozorňuje, že podobné sluneční jevy lze pozorovat i v dalších severoamerických městech, například v Chicagu či Bostonu, kanadském Torontu či Montrealu.

Foto: Profimedia.cz

Manhattanhenge má i svou zimní verzi. Východ slunce ale tolik lidí neláká.

Manhattanhenge lze spatřit i při východu slunce, což obvykle neláká tolik lidí jako západ. Jev se vyskytuje v období zimního slunovratu kolem 5. prosince a 8. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám