Hlavní obsah

V německém kempu si návštěvníci připomínají doby již dávno minulé

Novinky, Michael Švarc

Od sjednocení Německa uplynuly bezmála tři dekády. Nadšení kempaři si ale dvakrát do roka jezdí nedaleko Lipska připomenout doby již dávno minulé a je to jako projít strojem času. U jezera Auensee se blýskají trabanty, wartburgy nebo staré přívěsy. Letošní oficiální akce byla kvůli koronaviru odvolaná, to ale skalním fanouškům nezabránilo, aby podnikli vlastní nostalgickou pouť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Milovníci starých časů kempují v Lipsku jako v dobách NDRVideo: AP

 
Článek

Od roku 2003 se u jezera potkává kolem 150 rodin. Letos se vlivem pandemie akce nekonala, desítky lidí se však rozhodli uspořádat ji koncem září spontánně sami, aby již téměř dvacetiletou tradici udrželi i přes nepříznivou situaci ve světě při životě.

Účastníci si sice připomínají minulost, ale samozřejmě ne její temnější stránku a život v nesvobodě. Vzdávají hold spíše starému a jednoduššímu způsobu života a samotnému kempování.

Připomínají si tradici

Jedním z nich je 69letý Karel Gerolt z Drážďan, jenž se narodil v bývalém Československu v Ostravě. On a jeho žena Beate jsou dlouholetými fanoušky kempování. Začali s ním v 70. letech. Nejprve stanovali, ale po narození dětí potřebovali více pohodlí, a tak si pořídili přívěs. „Pro mě je tohle vyjádření radosti, solidarity, ale také tradice. A je v tom i vděčnost,“ uvedl Gerolt pro agenturu AP.

Po pádu Berlínské zdi se musel, jako mnoho dalších, adaptovat na život v nové zemi a v nových podmínkách. Láska k retro přívěsům a kempování mu však zůstala, protože mu připomíná mládí.

Kerstin Adeové, 61leté fanynce kempování připomínají setkání u jezera Auensee život v někdejším východním Německu. Svůj přívěs s manželem tak i náležitě vyzdobila, aby byl věrným odrazem své doby. Setkání retro nadšenců jí připomíná staré časy.

Pád berlínské zdi byl pro mnohé obyvatele východního Německa velkou změnou v životě. Probudili se do nové země s jinou kulturou, než do té doby znali, a mnoho z nich přišlo o práci. Renemu Grunertovi bylo tehdy pouze 13 let, a tak nostalgické kempařské setkání bere i jako zajímavý exkurz do historie. „Třicet let uteklo a vám se tomu nechce věřit. Je to fascinující,“ uzavřel.

V Bonnu mohou lidé nocovat v lanovce, karavanu nebo na trabantu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám