Hlavní obsah

V několika polských městech nahradí průvodce mobilní aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská města Krakov a Vratislav patří mezi populární výletní cíle. Turisté je nyní mohou zevrubně poznat i bez průvodce, a to díky mobilní aplikaci VacationPoland. Její výhodou je podle tvůrců i fakt, že si lidé sami vyberou čas, kdy chtějí na procházku vyrazit a nemusejí se obávat třeba rozmarů počasí.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace funguje zatím v Krakově a Vratislavi (ilustrační foto).

Článek

Aplikace je podle vývojářů průvodcem pro moderní dobu, a navíc umožňuje města prozkoumávat zábavnějším a více individuálním způsobem. „Každá prohlídka je vytvořená lokálním průvodcem, zahrnuje nejzajímavější místa ve městě s adresami, otevíracími hodinami, fotografiemi, původními popisky a také audiem, které se přehraje, když dorazíte k další památce,“ uvádějí autoři v tiskové zprávě.

„S VacationPoland se stanete na pár dní místním, můžete brouzdat ulicemi, zastavit se na kávu či navštívit výstavu,“ popisuje aplikaci jedna z tvůrkyň Aliaksandra Verchanková.

Krakov plný legend a drsné historie

Cestování

Prohlídky jsou placené, ale nejsou časově omezené. Jakmile je tedy člověk zakoupí, už mu zůstanou v nabídce a může si sám vybrat, kdy na ně vyrazí. „Pokud turisté nemají čas navštívit všechno, můžou pokračovat příště, až se vrátí,“ napsala Verchanková Novinkám.

Foto: Profimedia.cz

Vratislav mají Češi prakticky za humny.

Průměrná cena prohlídky se aktuálně pohybuje kolem 5,5 eura (130 korun). Tvůrci přitom slibují stejný zážitek jako se skutečným průvodcem, jen až desetinásobně levnější. Uživatelé se navíc dozvědí i tipy, kde najdou restaurace s místními specialitami a podobně.

Nabízí i výlety do okolí

Autoři plánují aplikaci rozšířit i na další města, v nejbližší budoucnosti na Poznaň a Gdaňsk. „Plánujeme přidat prohlídky ve všech velkých městech a pak expandovat do dalších zemí. Kromě toho nabízíme i sekci Výlety, jež zahrnuje desítky lokalit, jako jsou hrady, paláce, parky, muzea či katedrály, které se nacházejí v dosahu 100 až 150 kilometrů od konkrétních měst,“ vysvětlila Verchanková.

„Aktuálně plánujeme přidat například procházku u vodopádů v Krkonoších, které jsou mezi Čechy populární. Aby to však nebylo tak prosté, přidáme i exkluzivní doporučení, třeba na saunu u vodopádu,“ popisuje Verchanková další plány.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace brzy nabídne i prohlídky Gdaňskem.

Aplikace podle jedné z autorek dokáže v moderním světě průvodce zcela nahradit. Verchanková zmiňuje, že lidé už aktivně využívají třeba virtuální realitu, prohlídky v aplikaci VacationPoland jsou podle ní navíc velmi detailní, aby udržely turistovu pozornost.

„Pracovali jsme s odborníky, aby cestovatelé slyšeli i hezký přednes se správnou intonací, která má zásadní dopad na příjem informací,“ uvedla Verchanková s tím, že aplikace je zatím dostupná v polštině, angličtině a ruštině. Češtinu chtějí vývojáři rovněž přidat. „Do Polska totiž jezdí z České republiky mnoho turistů,“ konstatuje Verchanková.

Chyť je všechny. Turisté se ve Vratislavi baví lovem trpaslíků

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám