Hlavní obsah

V nejvýše položeném hotelu Slovenska určí délku pobytu počasí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoko v Tatrách, přesněji řečeno ve Vysokých Tatrách, vyrostla před časem vyhlídka i turistické zázemí v podobě moderní kavárny a exkluzivního hotelového pokoje. Jak možná mnozí už tuší, řeč je o Lomnickém štítu, jednom z nejznámějších tatranských vrcholků.

BEZ KOMENTÁŘE: Kavárna a hotelový pokoj na Lomnickém štítuVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Ať je zima, nebo léto (či zbývající dvě roční období), Lomnický štít nezájmem turistů netrpí, a to i přesto, že se nejedná o zrovna laciný výlet. Podle aktuálního ceníku na stránkách Vysokých Tater vychází obousměrná jízdenka lanovkou z Tatranské Lomnice na Lomnický štít na 46 eur (1243 korun).

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na Lomnickém štítu vítá turisty cedule.

Lomnický štít platí za jednu z nejvyhledávanějších lokalit Slovenska. Jeho špička dosahuje nadmořské výšky 2634 metrů, což z něj dělá druhý nejvyšší vrchol Tater. Jedničkou je Gerlachovský štít, který je se svými 2654 metry nejvyšší horou Slovenska.

Uprostřed skal a nečasu

Lomnický štít, stejně jako jeho horští sousedé, vzbuzuje respekt už od pohledu. Jeho zubaté skalnaté stěny působí přísně a neoblomně. Majestátnost okolních štítů si ještě více uvědomíte nahoře. Když se ocitnete na plechové vyhlídce Lomnického štítu, vysoko nad propastí vzduchoprázdna s výhružně skalnatým dnem.

Za dobré viditelnosti se vám otevře úchvatné panorama. Co kolem sebe vidíte, napoví tabule s mapou jednotlivých vrcholků, mezi nimiž lehce vyčnívá také zmíněný Gerlachovský štít, král slovenských hor.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhlídka na Lomnickém štítu ve sněhové fujaviciVideo: Klára Fischleinová, Novinky

Jestliže vyhlídku navštívíte v zimě, octnete se zdánlivě na konci světa. Ostatní hřebeny Vysokých Tater zůstanou skryty v mlze a až vám mrazivý sníh bude obrušovat tváře, obalovat řasy i obočí, pořádně si uvědomíte drsnost horského počasí. Vzhledově decentní a nenápadná vyhlídka však umocňuje autenticitu zdejšího prostředí, ať už ho navštívíte v jakémkoliv počasí.

Je libo vysokohorskou kávu?

Vyhlídka na Lomnickém štítu je proslulá také díky kavárně Dedo. Právě tak se před několika staletími říkalo také samotné hoře. Pokud byste čekali, že v takto přespolních podmínkách bude podnik jen základně vybaven, mýlili byste se. Nabídka se vyrovná běžným kavárnám, které navštěvujeme ve městě. Vybrat si můžete z různých typů kávy, čajů i alkoholických nápojů. Za ochutnání stojí mimo jiné zdejší poctivá horká čokoláda s bohatým šlehačkovým čepcem!

V patře pod kavárnou se nachází hotelový pokoj s maximální kapacitou čtyř osob. „Je to nejvýše položený hotel na Slovensku a vůbec ve střední Evropě,“ říká Juraj Chovaňák, zástupce provozovatele horských středisek Tatra mountain resorts.

Návštěva vyhlídky Lomnického štítuVideo: Ondřej Kořínek, Novinky

Cena za přespání v útulném pokojíku se dvěma manželskými postelemi se odvíjí od počtu nocležníků. Dvojice zaplatí podle ceníku na webu Vysokých Tater 650 eur (17 563 korun) za noc, trojice 699 eur (18 888 korun) a čtveřice 748 eur (20 212 korun). V ceně jsou jízdenky na lanovku, čtyřchodová večeře, možnost pozorování hvězd dalekohledem a snídaně na Skalnatém plese.

V divokém a nepředvídatelném horském počasí se může stát, že větrné podmínky nedovolí provoz lanovky, hosté pak mohou spolu s personálem na Lomnickém štítu setrvat o něco déle, než původně plánovali. Podle Chovaňáka by však v takovém případě za noc navíc kvůli zhoršené bezpečnostní situaci neplatili. A tak by hostům tato smůla nakonec mohla být celkem k užitku. Kromě dojmů z přenocování ve speciálním hotelu by si domů přivezli o zážitek víc.

Zajímavost: Na Lomnickém štítu stojí nejvýše položená meteorologická stanice na Slovensku. Tato stanice je propojená s observatoří. Dále je zde také nejvýše položený telefonní automat v SR.

Tip na cestu

Nejrychleji se do Tater dostanete vlakovým spojením SuperCity Pendolino, který uhání rychlostí 160 kilometrů v hodině a z Prahy je v Tatrách za zhruba šest hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám