Hlavní obsah

V největším muzeu severní Evropy najde nový domov i slavný Výkřik

Už v sobotu se v Oslu otevře nové norské národní muzeum. Půjde o největší instituci svého druhu v severských zemích, pod jednou střechou bude shromážděno na 400 tisíc exponátů, ale také kanceláře či různé specializované pracovny. Domov tu nalezne i jedno ze světově nejznámějších výtvarných děl, a to Výkřik od Edvarda Muncha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Norsku otevřeli nové Národní muzeum v OsluVideo: Reuters

 
Článek

Národní muzeum umění, architektury a designu nabídne na 13 tisících metrech čtverečních celkem 100 prohlídkových místností. Jak název napovídá, pod jednu střechu se spojilo hned několik výrazných uměleckých institucí, které předtím fungovaly odděleně.

„Norští politici se rozhodli sloučit čtyři sbírky do jedné instituce, která by byla schopna podat kompletní obrázek o vizuálním umění a kultuře od starověku po současnost,“ tvrdí ředitelka muzea Karin Hindsbová.

Foto: Profimedia.cz

Instituce ukáže také design nábytku, historický i současný.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze sekcí pokryje i módu.

Expozice tak budou zasvěceny nejen klasickému výtvarnému umění, ale i severskému designu, informuje list Financial Times. Kurátoři údajně kladli důraz zejména na mladší exponáty, ať už z řad nábytku, módy, nebo technologických výdobytků. Část s oděvy ukáže třeba korunovační šaty královen.

„Budeme pracovat úplně novým způsobem,“ míní o spojení několika institucí Hindsbová. „O našich sbírkách můžeme nyní získat další poznatky, protože spolupráce mezi jednotlivými odděleními bude mnohem jednodušší, když jsme teď pod jednou střechou,“ dodala ředitelka.

Foto: Profimedia.cz

Nový domov najde v muzeu i slavný obraz Výkřik.

Muzeum se podle jeho šéfky zaměří také na kulturu a umění Sámů neboli Laponců, severského etnika, které dodnes obývá části Skandinávského poloostrova.

S důrazem na udržitelnost

„Myslím, že je muzeum monumentální a krásné, ale zároveň diskrétní a intimní,“ řekla pro agenturu Reuters Hindsbová. „Šlo nám také o udržitelnost, použité materiály budou proto stárnout s grácií a s přibývajícím věkem budou stále hezčí.“

V instituci také nalezne nový domov zmíněný Munchův obraz Výkřik, který se řadí k nejznámějším dílům světového umění. Velký dopad měl i na moderní popkulturu, inspiroval totiž podobu masky filmového vraha z hororové série Vřískot.

Potopení Titaniku. Tragédii připomíná muzeum v Belfastu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám