Hlavní obsah

V nejstarší české CHKO se rozmáhá filmová turistika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dostat tatínka do polepšovny, Princ a večernice nebo O princezně Jasněnce a létajícím ševci... Za kulisami těchto a dalších filmů cestují turisté do Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která právě oslavuje výročí 60 let od svého založení. Je tak nejstarší CHKO na území ČR. S rozlohou 181 kilometrů čtverečních zasahuje do Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Vodní skála, na níž lezl Tomáš Holý a František Němec v komedii Jak dostat tatínka do polepšovny. Stojí několik kilometrů od vesnice Dobšice a filmové chalupy

Článek

Rozmanitost Českého ráje fascinuje statisíce turistů. Jen za loňský rok se jich tam vypravilo téměř milión a půl. Nejnavštěvovanějšími památkami byly Dětenice, kam přijelo 153 tisíc turistů a Staré Hrady, které uvítaly 124 tisíc návštěvníků. Oblibu si získaly hlavně akcemi pro rodiny s dětmi. Ty jsou totiž asi nejpočetnější skupinou návštěvníků Českého ráje.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Dětenice

Ovšem nejsou to zdaleka jen památky a lidová architektura, co lidi vábí do první české CHKO založené 1. března 1955. Hojně navštěvovaná jsou také skalní města, jako jsou Prachovské skály, kam loni přicestovalo 120 tisíc turistů, Hruboskalsko nebo Drábské světničky. V Českém ráji jsou stovky jeskyní a skalních dutin — některé v rezervaci Klokočské skály. Hora Kozákov je zase významným nalezištěm drahých kamenů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Drábské světničky jsou oblíbeným cílem turistů

Pěší výlety v Českém ráji doplňuje v posledních letech čím dál více cykloturistika. Svůj podíl na tom má vybudování cyklostezky podél řeky Jizery.

Zajímavost: Na území Českého ráje žije přibližně 80 druhů chráněných živočichů a téměř 50 druhů chráněných rostlin.

Větší popularitě se těší také filmová turistika. Není divu, v Českém ráji naleznete více než 40 míst, na nichž se natáčel nějaký film nebo pohádka.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kost

Za pohádkovými příběhy a bytostmi se lze vypravit i do Jičína, domova loupežníka Rumcajse nebo na zámek Hrubá Skála, který je spojovaný s rytířem Bajajou. Legendy se vyprávějí také o Sychrově, Kosti, Valdštejnu, Humprechtu, Vranově, Troskách a dalších hradech či zámcích.

Odpadků je méně, ale krade se

Vedoucí správy CHKO Jan Mocek si pochvaluje, že se návštěvníci v poslední době chovají k přírodě o něco lépe než dříve. „Každý rok se provádí sběr odpadků, které zůstanou po turistech v přírodních rezervacích. Třeba na Hrubé Skále jsme v minulosti odváželi až několik vozíků, v posledních letech toho je méně," uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Hrubá Skála z Mariánské vyhlídky

Přesto je každoročně nutné vynaložit tisíce až desetitisíce korun na opravy návštěvnické infrastruktury poškozené neukázněnými turisty. Škody páchají nejen pěší, ale také cyklisté, rybáři a horolezci.

Foto: Profimedia.cz

Prachovské skály

Dalším problém jsou zloději. Ti začali koncem loňského roku dokonce rozkrádat jednu ze dvou nových meteorologických pozorovatelen.

Více o českých CHKO

Na území ČR je nyní vyhlášeno 25 CHKO o celkové rozloze přes milion hektarů.

Nejstarší je CHKO Český ráj z roku 1955, nejmladší CHKO Český les z roku 2005.

Nejmenší CHKO je Blaník s rozlohou okolo 40 kilometrů čtverečních a největší jsou Beskydy s plochou 1160 čtverečních kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám