Hlavní obsah

V Mostě vznikne památník hornických tradic

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajina narušená důlní těžbou překrytá zrekultivovaným pásem zeleně. Tak bude vypadat památník hornických tradic a důlních neštěstí v Mostě. Umístěn bude u náměstí Velké mostecké stávky letos na podzim. O absenci památníku se ve městě diskutuje řadu let, poukazuje na ni jak část veřejnosti, tak především místní osobnosti.

Foto: archiv města

Námětem památníku je krajina narušená důlní těžbou překrytá pásem zeleně (vizualizace).

Článek

„Návrh, který vyhrál výtvarnou soutěž vyhlášenou v loňském roce, je abstraktním moderním uměním, rozdílným od mnoha jiných hornických památníků. Do centra moderního města se solitérními stavbami se proto dobře hodí,“ uvedlo město na svém webu.

Soutěž o vítězný návrh na památník probíhala zhruba tři měsíce, předloženo do ní bylo 17 návrhů. Z nich poté odborná porota vybrala návrh vítězný, jehož autorem je Jakub Klaška, který má architektonickou kancelář v Londýně společně s manželkou, sochařkou Barborou Klaškovou.

Vyhnul se klišé

„Porota na vítězném návrhu ocenila zejména kvalitu celkového konceptu, jeho výtvarné zpracování a dominantní působení památníku ve veřejném prostranství, přilehlém k náměstí Velké mostecké stávky,” uvedl jeden z členů poroty, externí architekt města Mostu Petr Nesládek.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

„Autor se oprostil, na rozdíl od většiny ostatních návrhů, od použití prvoplánových hornických symbolů a atributů, jako jsou například svatá Barbora, důlní výdřevy a skruže nebo hornické nástroje, a pojal dílo obecněji jako monumentálně koncipovaný nadzvednutý zářez do terénu, symbolizující dobývání uhlí v krajině,“ doplnil.

Most tak podle porotců získá umělecky vysoce kvalitní soudobé dílo ve veřejném prostoru. Vedení města plánuje odhalení pomníku na letošní září, mělo by být součástí městských slavností, které jsou zároveň stylizovány jako setkání hornických měst. Vzhledem k pandemii je ale pořádání akce nejisté.

Odolal i bombardování. Unikátní komín na Opavsku se stal památkou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám