Hlavní obsah

V městečku na Sicílii prodávají domy za euro kvůli zachování dědictví

Novinky, mšv

Leze vám už zima krkem a rádi byste přesídlili někam za přívětivějším počasím? Příjemnou změnou by mohla být Sicílie, kde v malebném městečku Sambuca prodávají domy za pouhé euro. Má to jediný háček, majitelé musejí dát svou nemovitost během tří let do pucu, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Kopce, vinice, k moři pár kilometrů. Sicilská Sambuca ja ideální lokalitou na prázdniny.

Článek

Sambuca si hoví na zaoblených kopcích a není to z ní ani daleko k pobřeží, vzdušnou čarou zhruba 15 kilometrů. Hlavním cílem prodeje domů je přitáhnout nové obyvatele, městečko se totiž jako množství dalších míst nejen v Itálii potýká s vylidňováním. Podle zástupce starosty Giuseppeho Cacioppo není důvod, proč celý proces zdržovat, kdo chce koupit dům, dostane ho v nejkratším možném čase.

Háček tkví v tom, že domy nejsou zrovna nablýskané a vyžadují rekonstrukci, která si vyžádá nejméně 15 000 eur, tedy zhruba 383 000 korun. To je ale za prázdninový domek na horké Sicílii v podstatě pakatel. Před zahájením opravy musejí také novopečení majitelé zaplatit zálohu 5000 eur (127 000 korun), která se jim ale vrátí, jakmile bude hotovo.

Podle Cacioppa ale kupci nebudou zklamaní. „Sambuce se říká nádherné město. A celá oblast je jako zemský ráj. Nacházíme se v přírodní rezervaci, která je plná historie. Obklopují nás krásné pláže, lesy a hory. Ideální a tiché místo pro detox od civilizace,“ dodává starostův zástupce s tím, že nových obyvatel je potřeba, aby se z města nestala ruina. „Nemůžeme si dovolit ztratit naše dědictví. Naštěstí nám cizinci na této záchranné výpravě podávají ruce.“

Má bohatou historii

Sambucu založili starověcí Řekové, později ji dobili Saracéni, kteří z ní udělali prosperující centrum obchodu. Jméno nese po emírovi Al Zabutovi přezdívaném nádherný. Změny ve vládnoucích kulturách se promítly i do architektury — kostely s věžičkami připomínají středověké arabské věže jsou hned vedle barokních paláců, které jsou ozdobené cheruby, chrliči nebo točitými sloupy a portály.

Kouzlo městečka neleží ale jen na povrchu, nýbrž i pod ním v labyrintu jeskyní někdejšího pískovcového lomu. V nich prý bloudí duše saracénských vojáků pobitých křesťany. „Cizinci jsou tím vším ohromeni. Už jsme prodali zhruba deset domů, na nové majitele čekají i další. Kontaktovali nás už lidé ze Švýcarska, Francie a Španělska,” doplnil Cacioppo.

Jednou z prvních majitelek je i Němka Susanna Heinsonová, která se už nemůže dočkat, až bude s rekonstrukcí hotová. „Těším se, až strávím v Sambuce léto. Je to kouzelné místo s přátelskými a otevřenými lidmi. Mají tam dobré restaurace a vinárny, už teď se tam cítím jako doma.” Heinsonová je pyšná, že může být součástí projektu na záchranu kulturního dědictví města, které bylo v roce 2016 nominováno v rámci ankety Nejhezčí italská městečka.

Jinde v Itálii tři měsíce zdarma

Kdo by raději volil pevninskou Itálii a také bez větších závazků, může se zapojit do soutěže, kterou organizuje služba Airbnb. Ta výhercům nabízí možnost strávit tři měsíce v městečku Grottole, asi 220 kilometrů od Neapole. Na oplátku mají pomáhat zdejší nevelké komunitě — zhruba 300 obyvatelům — a vdechnout místu nový život. Budou se učit italsky, vařit, ale také pomáhat s pěstováním zeleniny.

„Itálie je neobyčejná země se silnou a vzrušující venkovskou komunitou, je tam nespočet malebných vesniček a vřelých lidí,“ uvedl spoluzakladatel Airbnb a produktový manažer Joe Gebbia. Na čtyři šťastlivce čeká čtvrt roku život bez městského ruchu a shonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám