Hlavní obsah

V Litvě počítejte s neschopností mamutích rozměrů, hlásala informační příručka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius, malá pobaltská metropole Litvy, měl minulý týden příležitost dát o sobě vědět světu. Sjeli se sem totiž činitelé na neformální schůzku ministrů financí eurozóny i celé EU. Ovšem novináři listující „oficiálním průvodcem po městě“, který dostali od organizátorů akce, byli šokováni tím, jak otevřený přístup autor k popisu zdejšího života zvolil. Informoval o tom zpravodajský server The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Vilnius, litevskou metropoli.

Článek

Všeobecný fakt, že v Litvě je velmi rozšířená kriminalita, nekompromisně hlásí brožurka v kapitole Zločinnost a bezpečnost. Návštěvníci by se podle ní měli mít na pozoru před „tak otravnými maličkostmi, jako je rozkrádání částí aut nebo nevyhnutelně mizející peněženky a mobilní telefony”.

Autor šokující informační příručky neopomněl zmínit ani nedostatky v sektoru zákaznických služeb v půlmiliónovém Vilniusu. „Úředníci dokážou být krajně lhostejní až hrubí,“ píše.

Kvalitní servis jako utopie

Návštěvníci restaurací by prý neměli být překvapeni, když se nedočkají očního kontaktu, a pokud ano, tak jen proto, aby se tyto oči mohly protočit vzhůru v čistém opovržení, jak popisuje příručka. A ani ti, kdo mají takové štěstí, že se jim podaří najít přátelského číšníka, nemají vyhráno, protože se musí připravit na „neschopnost mamutích rozměrů“.

Vzít si taxi? Informační brožura varuje ty, kteří by se k něčemu takovému rozhodli, aby se připravili doslova na smršť lepení se na nárazník auta jedoucího před nimi, přejíždění čar a nebezpečného předjíždění. „Návštěvníky ze Západu s výjimkou Italů nijak nepřekvapí, že Litva má nejvyšší počet úmrtí při dopravních nehodách ze zemí Evropské unie,“ dodává příručka.

Varování má svérázný autor také pro handicapované návštěvníky: „Litva je stále tvrdým místem pro kohokoli, kdo nemá dvě fungující nohy.“

Zákon namířený proti chudákům

Ušetřeni ostré kritiky nezůstali ani zákonodárci. Zákon, který zakazuje prodej alkoholu od desáté hodiny večerní do osmé hodiny ranní, je prý jednou z nejcyničtějších právních norem v zemi, jejímž smyslem není nic jiného než pokutovat místní chudé.

Další nedocenitelné rady kontroverzní turistické příručky zahrnují například tvrzení, že autobusové nádraží ve Vilniusu je velmi depresivní a najít policistu, když ho člověk potřebuje, se rovná příslovečnému hledání jehly v kupce sena.

Dopisovatel pro americký zpravodajský server The Wall Street Journal, který se schůzky ministrů ve Vilniusu osobně účastnil, uvedl, že se mu všechna pochmurná varování jeví jako naprosto neoprávněná. Litevskou metropoli popsal jako okouzlující, příjemné středověké město s přátelskými obyvateli.

Reklama

Související články

Litva přebírá předsednictví Evropské unie

Na další půlrok přebírá od pondělka předsednictví Evropské unie Litva. V čele společenství 28 států, které se od 1. července nově rozrostlo o Chorvatsko, Litva...

Výběr článků

Načítám