Hlavní obsah

V Kutné Hoře objevili zřejmě největší morové pohřebiště v Evropě

Právo, Radek Plavecký

Další hromadné hroby obětí moru a hladomoru se objevily při rekonstrukci kostnice v Kutné Hoře. Zdejší místo tak získává status patrně největšího pohřebiště v Evropě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V kutnohorské kostnici je rozebraná jedna z pyramid a pracuje se na rekonstrukci. Přesto je památka v provozu a plná turistů

Článek

Hromadných hrobů tady archeologové objevili už 34, celkem v nich antropologové napočítali ostatky více než 13 stovek obětí hladomoru z roku 1318 a moru z roku 1348, tedy z doby ještě před stavbou samotné kostnice.

„Je to evropský unikát. Předtím byl největší počet jednoznačných obětí moru v Londýně, kde je kolem 700 obětí, takže máme trošku víc,“ řekl ve čtvrtek na místě archeolog Jan Frolík.

V kutnohorské kostnici bude platit zákaz fotografování

Tipy na výlety

Na hromadné hroby narazili vědci kvůli opravám sedleckého kostela, v němž se nachází světoznámá kostnice. Na jeho stěnách a věžích je patrné, že se naklání, protože je tady nestabilní podloží. Nosné pilíře se zamačkávají hlouběji, praskají stěny. Kromě toho jsou už ve velmi špatném stavu samotné kosti, z nichž jsou vystavěné pyramidy jako výzdoba kostnice. Proto zdejší farnost coby vlastník kostnice přistoupila k rozsáhlé rekonstrukci.

Kolem kostela stavaři vykopali přes tři metry hluboký a 2,5 metru široký příkop. Musí se sanovat konstrukce kostela, stěny a podlahy je třeba izolovat od vlhkosti a v celé kostnici se musí obnovit přirozené odvětrávání a filtrace vzduchu. Restaurátoři už rozebrali jednu ze čtyř pyramid sestavených z lidských kostí a lebek.

„Vnitřek pyramid byl vyplněný sutí s úlomky kostí. Ty budou pohřbeny na hřbitově vedle márnice,“ uvedl projektant Vít Mlázovský. Ostatní kosti a lebky si převzali restaurátoři a antropologové. Po očištění a konzervaci se vrátí do kostnice a bude z nich opět sestavena pyramida. Obdobně budou restaurátoři postupovat u dalších tří pyramid.

Téměř půl milionu návštěvníků ročně

Na poněkud bizarní výzdobu z lidských ostatků se jezdí dívat lidé z celého světa a návštěvnost trhá rekordy. „Vloni jsme měli 426 tisíc návštěvníků, tohle číslo už jsme překonali letos v říjnu a atakujeme hranici půl milionu návštěvníků,“ uvedla ředitelka organizační složky farnosti Radka Krejčí.

Pro turisty se v následujících letech leccos změní. Hned od začátku příštího roku tady bude zakázané focení. „Sociální sítě jsou zahlcené problematickými fotografiemi. Chceme tady udržet pietu a spirituální rozměr, jako je obvyklé v jiných sakrálních stavbách,“ odůvodnil chystaný zákaz farář Petr Tobek.

V Kutné Hoře mají z kostí lustr i erb

Cestování

Farnost, která veškeré práce na rekonstrukci platí z vlastních peněz vybraných na vstupném a bez dotací, chce poblíž kostnice zřídit veřejné toalety, chystá se také spustit on-line prodej vstupenek. Především se ale po dokončení oprav změní průchod kostnicí. Do ní je zatím jeden vstup. Po dokončení prací naplánovaném na konec roku 2022 by měli turisté postupovat jednosměrně. Stávající schodiště se zúží a turisté se po prohlédnutí kostěné výzdoby dostanou do odhaleného podzemí.

„Dostanou se do prostor pohřebiště, proto tady chceme evokovat v lidech pocit, že jsou skutečně pod zemí. Stěny budou z hutněné hlíny,“ zmínil architekt Filip Kosek. V podzemních chodbách vznikne i malý prostor pro expozice, zázemí pro personál a místo na prodej suvenýrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám