Hlavní obsah

V Karlově Studánce bude muzeum, připomene i léčbu Václava Havla

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlova Studánka

Nejen města Oslo, Istanbul či Paříž vybral mezi letošní tipy na dovolenou jeden z nejprestižnějších světových listů, americký The New York Times. Mezi 46 světových destinací, kde v roce 2013 relaxovat od práce, zařadil deník také Karlovu Studánku v Jeseníkách.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lázně Karlova Studánka

Článek

Americké noviny se postaraly o pořádný poprask mezi místními obyvateli v této malebné obci na Bruntálsku. Lidé sice vědí, že žijí v unikátním lázeňském městečku uprostřed nádherných hor, ale i tak je světový list svým článkem velmi překvapil. Také novopočený ředitel zdejších lázní Radomír Maráček neskrýval překvapení.

Líbil se vám článek v americkém listu o Karlově Studánce?

„Ten článek s krásnou zimní fotkou je sice krátký, ale obsahuje vše důležité. Američané v něm píší, že zde máme léčivou minerální vodu, jedno z nejčistších ovzduší v Evropě, krásnou architekturu a nezapomněli ani na to, že se u nás léčil bývalý český prezident Václav Havel a na to, že lázně nechali postavit Habsburkové v době, kdy se oni zjednodušeně řečeno prali s indiány. Je opravdu dobře a výstižně napsaný.

Ne vše je ale zde pozitivní. Vláda vloni zredukovala hrazenou lázeňskou péči. Co to pro vaše lázně znamenalo?

Do té doby lázně dožívaly z léčby pojištěnců a zdravotních pojišťoven. Vloni se to ale zásadně kvůli státní reformě ve zdravotnictví změnilo a my se učíme orientovat na rekreanty. Přemýšlíme nad tím, jaké služby nabídnout a koho přilákat. Naším cílem jsou rodiny s dětmi.

Můžete být konkrétnější?

Připravujeme změny především v nabídce služeb. Například v gastronomii. Chceme nabízet atraktivní jídla, aby rodiny s dětmi nalákaly místní pochoutky. Zastaví se na oběd a k němu si třeba přidají některou z lázeňských procedur. Chceme především změnit ten zažitý názor, že lázně v Karlově Studánce jsou pouze pro nemocné. Lidé totiž stále nechápou, že k nám mohou přijet, i když jsou zdraví. Třeba se jen tak podívat, nebo i ubytovat a odpočívat. To je pro nás ten největší problém, s čím bojujeme. Chceme také zprovoznit zdejší hudební halu, kde budeme nabízet rychlé občerstvení například ve formě teplých lázeňských oplatek. Plánujeme také u nás organizovat ozdravné pobyty pro děti z oblastí zasažených smogem, ale také například muzeum.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ředitel Lázní Karlova Studánka Radomír Maráček ukazuje unikátní architekturu městečka uprostřed Jeseníků

Co v muzeu bude a kde by mělo vzniknout?

Přemýšlíme, že ho vybudujeme v dolní části obce, kde kdysi byly laboratoře, jež jsou nyní prázdné. V muzeu by se rekreanti dozvěděli o historii Karlovy Studánky, která je velmi zajímavá. Zjistili by ale také to, že ve zdejším Slezském domě se natáčela komedie S tebou mě baví svět. Muzeum jim i připomene návštěvu bývalého českého prezidenta Václava Havla, který se zde nějakou dobu léčil. Měly by v něm být k dispozici i informace pro turisty od ochranářů, aby věděli, jaké je zdejší přírodní bohatství. Se svým do mlýna by měli přijít také památkáři. Aby popsali lidem zdejší unikátní architekturu.

Vrátím se ještě k těm novinkám, zaujaly mě ozdravné pobyty pro děti. V jaké je to fázi?

Už jsme obcím nabídli týdenní a čtrnáctidenní ozdravné pobyty pro děti, které zažívají nyní boom. Věříme, že uspějeme ve výběrových řízeních, které starostové z mnoha obcí vypsali. Myslím, že zde máme pro školáky i předškoláky velmi dobré podmínky. Není pro nás problém vyčlenit jeden lázeňský dům a jídelnu jenom pro ně. Zajistíme také školní výuku a aktivity pro předškoláky. Nebude chybět ani zábava. Víme o tom, že i naše největší zdravotní pojišťovna přemýšlí nad tím, že by jednou ročně dětem ze smogem zamořených oblastí zaplatila ozdravný pobyt v horách. Je totiž zřejmé, že takovéto pobyty na čistém ovzduší zlepší zdraví dětí a ušetří se tak na zdravotní péči.

Myslíte si, že nabízíte dostatek možností, jak by rodiny s dětmi mohly využít volný čas?

Nabídka našich služeb je již nyní různorodá. Nicméně jsme si vědomi toho, že na tom ještě musíme hodně zapracovat a nabídnout nové věci. Chceme se nyní soustředit na víkendy. Aby to v Karlově Studánce začalo o víkendu žít, aby se zde stalo standardem, že se tady pořád něco děje. Aby se o víkendu pro turisty vždy objevilo překvapení v podobě nějaké akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám