Hlavní obsah

V Itálii zakrývají ledovce, aby zpomalili jejich tání

Novinky, vps

Vysoké teploty, které v létě panovaly v Itálii, si vybraly daň na horských ledovcích. Odborníci upozorňují, že tají rychleji, než je běžné. V některých místech jsou proto zakrývány, aby se zpomalilo jejich tání, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii zakrývají ledovce, aby zpomalili jejich táníVideo: Reuters

 
Článek

Na severovýchodě Dolomit, které jsou tímto problémem zasaženy zřejmě nejvíce, zmizely tři metry ledové pokrývky.

Vědci normálně zveřejňují zjištění o stavu ledovců na konci září, letos se je však rozhodli kvůli vážné situaci publikovat dřív. Ledovce podle nich přišly o tříletou až šestiletou zásobu sněhu a ledu. Můžou za to vysoké letní teploty, které v srpnu dosahovaly na severu Itálie až 35 stupňů Celsia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Marmoladském ledovci (3343 metrů nadmořské výšky) a na ledovci Giogo Alto (3514 metrů nadmořské výšky) během soboty a neděle pracovníci roztáhli obrovské kusy látky, aby led tak rychle netál. V oblasti totiž v posledních dnech panovalo neobvykle teplé počasí s teplotami až 22 stupňů Celsia, takže led začal tát.

Tání ledovců s sebou přináší několik rizik. Především se jedná o ztrátu vodních rezerv, ale také hrozí častější pády balvanů ze skal, což znamená větší nebezpečí pro horolezce a lyžaře.

Současnou špatnou situaci by mohlo zlepšit brzké sněžení, zatím ale mají ledovce jedinou úlevu v bílých kusech látky natažených na jejich povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám