Hlavní obsah

V Itálii hrozí za kupování zboží od plážových prodejců pokuty

Novinky, mšv

Už v průběhu léta by měl začít v Itálii platit nový zákaz. Turisté, kteří budou přistiženi, jak si kupují zboží od plážových prodejců, mohou dostat pokutu až do výše 7000 eur, přes 182 000 korun. Podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho neautorizovaní prodejci poškozují legitimní obchodníky prodejem padělků a neplacením daní, informovaly servery Daily Mail a Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pokuty hrozí i samotným prodejcům. Pohybovat se mají v rozmezí 2500 až 15 500 eur, tedy kolem 65 000 až 404 000, navíc jim bude zabaveno veškeré zboží. Zákaz se ovšem nemá týkat pouze hmotných věcí, postihy by turistům hrozily i v případě, že by si zakoupili masáž nebo si nechali udělat tetování či copánky.

Novým opatřením se chce zamezit prodeji padělků a práci načerno – podle Daily Mailu se předpokládá, že zboží na plážích prodávají nejčastěji přistěhovalci ze západní Afriky či Bangladéše. „Musíme zastavit invazi prodejců a rovněž prodej padělků,“ cituje italského ministra vnitra britský Telegraph. Salvini uvedl, že se neautorizovaní prodejci vyhýbají placení daní, což poškozuje legitimní obchodníky a ekonomiku země.

Podle italské celní správy Guardia di Finanza se v první polovině minulého roku zabavilo zboží v hodnotě 265 miliónů eur, což je téměř 7 miliard korun. Nejčastěji se jednalo o oblečení a doplňky, jako jsou třeba brýle.

Itálie dlouhodobě bojuje také s množstvím turistů. Na Apeninský poloostrov jich totiž míří stále více, zejména do nejznámějších měst, jako jsou Benátky, Florencie nebo Řím. V řadě z nich proto platí určitá turistická opatření, která návštěvníkům například zakazují svačení na schodech kostelů, používání selfie tyčí a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám