Hlavní obsah

V Indii chtějí pilotům a letuškám zakázat parfémy. Kvůli alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řízení letadla pod vlivem je nepochybně důvodem k okamžitému vyhazovu. V Indii ale chtějí zajít tak daleko, že navrhují zakázat pilotům i posádce používání parfémů s obsahem alkoholu. Podle úřadů to totiž může ovlivnit dechové zkoušky, z nichž zaměstnanci vyjdou s falešným pozitivním výsledkem.

Foto: Profimedia.cz

Posádky indických leteckých společností se možná budou muset obejít bez parfému (ilustrační foto).

Článek

Indický úřad pro civilní letectví přišel podle CNN s návrhem, aby se aktualizovaly normy ohledně konzumace alkoholu. Už nyní má například posádka zákaz používat ústní vodu, která by mohla ovlivnit výsledek dechové zkoušky. Nově by do této kategorie mohly spadat právě i parfémy obsahující alkohol.

„Žádný člen posádky nebude konzumovat léky či užívat látky s alkoholem, jako jsou ústní voda, zubní gel, parfémy či jiné produkty obsahující alkohol,“ uvádí se v návrhu na nové standardy. Zaměstnanci, kteří mají třeba předepsané léky od lékaře, mají o této skutečnosti informovat nadřízené.

CNN uvádí, že ačkoli parfémy skutečně obsahují alkohol, není jisté, zda dokážou při aplikaci na tělo ovlivnit výsledky dechové zkoušky. Pokud by novelizace předpisů prošla, museli by se piloti, letušky a stevardi s voňavkami rozloučit. Tedy minimálně s těmi, které alkohol obsahují.

Kvůli manželce prožil u letištní kontroly perné chvíle. Incident může skončit vysokou pokutou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám