Hlavní obsah

V Emirátech otevřeli komplex, v němž stojí vedle sebe mešita, kostel a synagoga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V metropoli Spojených arabských emirátů Abú Zabí se ve vzdálenosti jen několika desítek metrů konají náboženské obřady muslimů, křesťanů i židů. V areálu nazvaném Abrahámovský rodinný dům totiž stojí nedaleko sebe mešita, kostel a synagoga, která je zároveň první synagogou v SAE. Všechny tři stavby jsou zajímavé i architektonicky a pořádají se v nich proto turistické prohlídky s průvodcem, informoval server The National News.

Foto: Profimedia.cz

Abrahámův dům je náboženským centrem.

Článek

V areálu nazvaném podle Abraháma (arabsky Ibráhím), k němuž se hlásí křesťané, židé i muslimové, je i takzvané Uvítací středisko (The Welcome Centre), v němž se mají konat mezináboženská setkání či semináře.

Výstavba Abrahámovského rodinného domu začala v roce 2019 a otevřen byl letos v únoru, prohlídky pro turisty se v něm dělají od března.

K vytvoření místa tří náboženství inspiroval jeho stavitele Dokument o bratrství pro mír a společné soužití, zvaný též deklarace z Abú Zabí, kterou v hlavním městě SAE podepsali v únoru 2019 papež František a velký imám káhirské mešity Al-Azhar, šajch Ahmad Tajib, považovaný velkou částí muslimů za hlavu sunnitského islámu.

Mešita, kostel a synagoga byly postaveny podle návrhu, který vytvořil ghansko-britský architekt David Adjaye. Zvenku jsou si podobné, všechny jsou bílé ve tvaru krychle obehnané sloupovím, které je ale u každé z budov trochu jiné.

Dubajské muzeum budoucnosti zve na výlet do roku 2071

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám