Hlavní obsah

V deštném pralese uprostřed pouště létají i tropičtí ptáci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj neutichá, mluví se o ní stále. Zatímco nedávno oznámený projekt deštného pralesa v hotelovém komplexu je teprve v začátcích, dómem nazvaným Zelená planeta se mohou návštěvníci už projít. Podle prvních nadšenců se jedná o kus ráje v nehostinné a suché poušti. Mezi stromy létají tropičtí ptáci a ze stropů visí liány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji otevřeli dóm s tropickým pralesemVideo: AP

 
Článek

„Představte si tropický prales v Amazonii. Kus jsme z něj vzali a přenesli ho doprostřed pouště. Všechny stromy, které tu vidíte, rostliny, motýly nebo ptáky, dokážete pojmenovat. Přivezli jsme mnoho druhů z nejrůznějších deštných lesů po celém světě,“ říká Christopher Davis, ředitel dómu, ve kterém našlo nový domov přes 800 živočichů a 3000 stromů.

Klima „objektu“ je upraveno, aby přesně kopírovalo podnebí deštného lesa. Je v něm teplota kolem 27 stupňů a až osmdesátiprocentní vlhkost vzduchu. „Přesně v takové atmosféře se cítí rostliny i zvířata velmi pohodlně,“ dodal Davis.

Vstupenky do dómu stojí pro dospělé 25 dolarů (605 korun) a pro děti 19 dolarů (460 korun). Cílem instituce ovšem není pouze zprostředkovat návštěvu nezvyklého prostřední na vlastní kůži, ale především příchozí poučit o rozdílném ekosystému. „Máme zde spoustu rostlin, které poslouží dětem v rámci školní výuky. Ale zároveň chceme, aby se u nás nenudily ani rodiny. Doufáme, že sem cestu najde kdokoli, kdo se alespoň trochu zajímá o přírodu,“ vysvětluje Davis.

Kritici upozorňují na zbytečnost

Někteří kritici upozorňují na náročný chod takové stavby uprostřed pouště, obzvlášť když dojde na vodu. Podle Davise se však nejedná o zbytečnost. Argumentuje tím, že budova dostala takzvaný certifikát LEED, což v praxi znamená, že budova není jen otázkou designu a rozmaru, ale plní i prozaičtější účel. Například na vodopád, který se v dómu nachází, se používá recyklovaná voda, tudíž je její spotřeba téměř minimální.

Návštěvníci, kteří se v první zářijový víkend dostavili na otvíračku byli konceptem nadšení. „Když strávíte dlouhé a horké léto v Dubaji, je příjemné přijít někam, kde je více zeleno a vzduch je svěžejší,“ svěřila se jedna z turistek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám