Hlavní obsah

V chorvatském Šibeniku a Omiši bude turisty hlídat osm českých policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavní chorvatské sezóně bude osm českých policistů pomáhat stejně jako v minulých letech v turistických letoviscích. Kromě nich se do projektu zapojí desítky policistů z dalších zemí Evropy. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V podvečer před pevností u Šibeniku

Článek

Šest policistů a dvě policistky, tedy stejný počet jako loni, stráví služební léto v letoviscích Omiš a Šibenik. "Naši policisté působí v Chorvatsku v době od 1. července do 31. srpna už několik let. Služba probíhá ve společných hlídkách s chorvatskými kolegy: vždy jeden chorvatský a jeden český policista," sdělil mluvčí.

Policisté podle něj slouží v českém stejnokroji, lze je tak snadno rozeznat od kolegů z jiných zemí. "Často je tak turisté oslovují přímo na ulici. Každoročně zde řeší desítky případů," dodal Melša.

Foto: Olina Táborská, Právo

Omiš

Také v případě problémů, při kterých turista oslovuje operátora tísňové linky, stačí požádat o kontakt na českého policistu, který poradí další postup. Podle statistik lidé řeší nejčastěji ztrátu dokladů, drobné krádeže a dopravní nehody.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle, dovolenou tam každoročně tráví přes půl miliónu Čechů. Čeští policisté pomůžou turistům v Chorvatsku už popáté. Dříve působili také ve městě Trogir u Splitu. V létě působí v Chorvatsku pravidelně až pět desítek policistů z několika evropských zemí.

Foto: Olina Táborská, Právo

Pobyt v Omiši si zpestříme výletem na loďce po řece Cetini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám