Hlavní obsah

V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů, stále méně než před covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií, je to nárůst o 71 procent. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I když se návštěvnost meziročně zvyšuje, stále je patrný vliv nízké datové základny z předchozích roků, které byly negativně ovlivněny koronavirem. V porovnání s rokem 2019 byl loňský objem celkové návštěvnosti na 89 procentech,“ uvedli statistici. V hromadných ubytovacích zařízeních loni strávili turisté celkem 50,6 milionu nocí. Meziročně to bylo o 59 procent více. Rok 2019 zaznamenal 57 milionů přenocování.

Českých turistů se v tuzemsku ubytovalo zhruba 12,1 milionu, cizinců pak 7,3 milionu. „Návštěvnost domácích hostů už v příjezdech i přenocováních rok 2019 překonala o devět procent, ale stále chybí ubytovatelům třetina (32,5 procenta) zahraniční klientely,“ sdělil ČSÚ.

Španělsko loni navštívilo přes 71 milionů zahraničních turistů

Cestování

Předcovidový rok 2019 loni v počtu ubytovaných turistů překonaly kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Kraj Vysočina. V Libereckém kraji se ubytovalo 1,1 milionu turistů, v Královéhradeckém kraji 1,47 milionu, v Pardubickém zhruba 506 tisíc a na Vysočině téměř 647 tisíc.

Nejvíc jezdí Němci, pak Slováci

Stále nejvíce turistů jezdí do Česka ze sousedního Německa. Loni se jich v ČR ubytovalo 1,85 milionu. Slováků dorazilo do českých ubytovacích zařízení téměř 780 tisíc a Poláků bezmála 615 tisíc. Následovali Američané, Britové a Ukrajinci.

Ukrajinců se loni v ČR ubytovalo přibližně 286 tisíc. Statistici upozornili, že do výsledků jsou započítány údaje týkající se ukrajinských občanů, kteří si ubytování hradili sami.

„Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu, či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu podle mezinárodních doporučení,“ dodali.

V samotném 4. čtvrtletí loňského roku se v Česku ubytovalo 4,3 milionu turistů, v meziročním srovnání o 1,3 milionu více. V posledním kvartálu roku 2019 bylo ubytovaných turistů 4,7 milionu. Počet přenocování loni od října do prosince dosáhl 10,3 milionu nocí, což byl meziroční nárůst o 2,5 milionu. Opět to ale bylo méně než v posledním čtvrtletí roku 2019, a to zhruba o 1,1 milionu nocí.

„Návštěvnost ubytovacích zařízení se na konci loňského roku zvyšovala ve všech krajích republiky. Výjimku tvořil jen Karlovarský kraj, kde došlo k poklesu příjezdů rezidentů o 3,3 procenta a počet přenocování domácí klientely se tam snížil téměř o 12 procent,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Pavel Vančura.

Skvělou destinaci na pasivní zimní povalování mají Češi takřka za humny

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám