Hlavní obsah

V Brně otevřeli bývalý tajný protiatomový kryt

Novinky, vps

V Brně se ve čtvrtek otevřel veřejnosti kryt s kódovým označením 10-Z, nacházející se pod Špilberkem. Bývalý protiletecký a poté protiatomový kryt byl dlouho utajován a po revoluci chátral, teď však nabízí zajímavý pohled do nelehké minulosti.

Kryt 10-Z Video: Novinky

 
Článek

Bunkr vznikl za druhé světové války jako ochrana před americkým a sovětským bombardováním Brna. Po válce sloužil jako sklad velkoobchodu s vínem firmy Löwy a Šmíd, byl ale dva dny po puči v roce 1948 znárodněn a dál neprovozován.

Následně ho převzala armáda a udělala z něj protiatomový kryt pro tehdejší politické špičky. Přísně utajovaný objekt mohl pojmout až 500 lidí po dobu tří dnů, podle mnohých byl však zbytečný, protože neměl potřebné vybavení na ochranu lidí.

Během prohlídky se navíc návštěvníci mohou dozvědět, že lidé by se do krytu nejspíš ani nestihli dostat, protože po vypálení raket by na to neměli dost času.

Foto: 10-Z.cz

Prostory krytu 10-Z

Kryt se po politických změnách dostal do majetku brněnského magistrátu, který v roce 2014 podepsal smlouvu s obecně prospěšnou společností Americký fond, jež kryt upravila a otevřela pro veřejnost.

V objektu zůstala zachována spousta původního vybavení, například dieselagregát sloužící pro celý kryt, zařízení na filtraci vzduchu, které je dodnes funkční, nebo telefonní ústředna.

Expozice je interaktivní, návštěvníci v 500 metrech tunelů najdou například QR kódy, pomocí nichž si na svých telefonech mohou vyvolat doplňkové materiály. Celý kryt je totiž pokryt sítí wi-fi, což však neplatí pro klasický telefonní signál.

Foto: 10-Z.cz

V krytu byla i zapisovatelna. Dnes se jí přezdívá jako První brněnský open space.

V krytu jsou také rozmístěny televize, na nichž běží dobová videa, z nichž zaujme třeba bizarní klip ukazující sklizeň obilí po jaderném útoku, již provádějí lidé v ochranných oblecích a s plynovými maskami na hlavách. Následuje instruktáž, jak se správně dekontaminovat. K čemu ale slouží obilí, které musí logicky být radioaktivní, už se divák nedozví.

Našel se ale i prostor pro humor. V krytu je tak nově například služebna Veřejné bezpečnosti, která najde využití při nočních prohlídkách, a také Mléčný bar Marcela Ihnačáka. Známý šéfkuchař, který je podporovatelem projektu, připravil menu sestávající z mléčných koktejlů nebo třeba tradičního vlašáku.

Foto: 10-Z.cz

Monoho prostor v krytu je původních

„Konceptem mléčného baru v krytu 10-Z je poskytovat jídlo s přidanou hodnotou, z kvalitních surovin, s moderním servírováním, na klasickém komunistickém inventáři,“ řekl Novinkám Ihnačák.

Kryt se tak zařadil do systému brněnského podzemí, které se letos ještě více zpřístupní pro veřejnost.

„Kromě tradičních prostor, jako je Kostnice u sv. Jakuba nebo Labyrint pod Zelným trhem, chystáme letos nový projekt s názvem Brno Underground. V rámci něj budou mít zájemci možnost prozkoumat zatím nepřístupné podzemní trasy. Některé budou vyžadovat čelovku a gumáky a bude to opravdu adrenalinový zážitek, nic pro klaustrofobiky,“ uvedla pro Novinky Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které má podzemní prostory na starost.

Kryt 10-Z je pro veřejnost otevřen každý den kromě pondělí. Vstupné bez průvodce je 79 Kč, studenti, senioři a ZTP platí 39 Kč. Děti do 15 let s doprovodem mají prohlídku zdarma, stejně tak jako organizované školní skupiny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám