Hlavní obsah

V Bilbau vznikla znepokojivá socha tonoucí dívky. Upozorňuje na klima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve španělském Bilbau mají novou, lehce znepokojivou ozdobu. Je jí velmi realistická socha dívky, jejíž obličej se vynořuje a potápí v závislosti na hladině vody v místní přílivové řece. Dílo má upozornit mimo jiné na klimatickou změnu a nutnost udržitelnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Topící se dívka vyvolala v Bilbau rozruch, šlo ale jen o sochuVideo: Reuters

 
Článek

Socha se v řece Nervion objevila bez jakéhokoli předchozího ohlášení minulý týden. Od té doby kolem ní místní procházejí a zaujatě si ji fotí.

Autorem díla je mexický umělec Ruben Orozco. Vytvořil ji v rámci kampaně pro dobročinnou organizaci BBK Foundation, která se snaží podnítit debatu o udržitelnosti. Cílem je upozornit, že lidé by si měli být vědomi svých činů a toho, jak ovlivňují prostředí kolem sebe.

Podle BBK Foundation je socha také odrazem toho, jak člověk přispívá ke klimatické změně. Každý den se totiž 120kilogramová skulptura objevuje nad hladinou a zase pod ní mizí.

Každý si ji vykládá po svém

Obyvatelé Bilbaa si mohli dívčin obličej poprvé prohlédnout minulý čtvrtek. „Když byla tvář více nad hladinou, tak jsem nejprve pociťovala trochu stresu. Teď si spíš myslím, že vyjadřuje smutek, mnoho smutku,“ míní kolemjdoucí Triana Gilová. „Ani nevypadá znepokojeně, spíše jako by se toužila utopit,“ doplnila.

Jiná obyvatelka, která neuvedla své jméno, pojmenovala dívku sama pro sebe Maria. Žena měla původně za to, že jde o památník nějaké tragické události. „Dnes jsem zjistila, o co skutečně jde, ale myslím, že lidé si ji mohou interpretovat i podle sebe,“ uvedla.

Sám autor sochu pojmenoval Bihar, což v baskičtině znamená zítřek. Je ze sklolaminátu a není prvním dílem, kterým Orozco překvapil španělské Bilbao. Před dvěma lety odhalil sochu osamělé ženy sedící na lavičce nazvanou Neviditelná Soledad. Snažil se upozornit na často izolovaný život starších lidí.

Obří socha v Číně vyšla na miliony. Místním se ale nelíbí a bude se přesouvat

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám