Hlavní obsah

V Bhútánu otevřou dávnou budhistickou stezku napříč celou zemí

Pravidla pro vstup do Bhútánu nejsou ani mimo pandemii příliš volná. Turisté, kteří však rádi chodí či jezdí na kole a kochají se výhledy, budou mít už letos další důvod, proč se do nevelké asijské země vypravit. Po 60 letech se totiž znovu zpřístupní dávná Transbhútánská stezka vedoucí prakticky napříč celým státem. Slavnostní otevření je plánováno na březen.

Foto: Profimedia.cz

Bhútán půjde projít po nové dálkové trase (ilustrační foto).

Článek

Nejzápadnějším bodem stezky je městečko Ha nedalo tibetských hranic. Naopak východním cípem je Trashigang, odkud je to blízko do indického státu Arunáčalpradéš. Celkově je trasa dlouhá přes 400 kilometrů a půjde ji podle serveru CNN zdolat pěšky nebo i na horském kole. Spojí hned několik částí země, vede přes národní park a kolem asi čtyř stovek historických lokalit.

Hlavním iniciátorem obnovy stezky je nadace Bhutan Canada Foundation. „Jde o komunitní projekt, když hovoříme o výstavbě i provozu. Obnoví starověkou kulturní ikonu a nabídne udržitelný zážitek poutníkům a cestovatelům,“ okomentoval znovuotevření dálkové trasy předseda nadace Sam Blyth.

Projít za měsíc

Podle zástupců Bhutan Canada Foundation by ambiciózní turista mohl celou trasu zvládnout za měsíc. Počítá se však s tím, že většina cestovatelů si bude chtít zážitek naplánovat jen do několika málo dní, tří, čtyř nebo sedmi.

V minulosti byla Transbhútánská stezka pěší trasou pro budhistické poutníky. V 60. letech minulého století však s rozvojem silnic ztratila význam a bez pravidelné údržby byla brzy nepoužitelná. Už na jaře se na ni budou moci opět vypravit první návštěvníci. Vzhledem k pandemii zatím jen z domácích řad.

Bhútán sice trail považuje za nové turistické lákadlo, o masový cestovní ruch však země nestojí. I proto má nastavená velmi striktní pravidla. Zahraniční návštěvníci totiž musejí platit denní poplatek ve výši 250 dolarů (takřka 5500 korun), který mnoho cestovatelů odradí.

Thajsko od února opět zruší karanténu pro očkované turisty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám