Hlavní obsah

V Berlíně si připomínají sté výročí zrození unikátního stylu

Novinky, Roman Zvarič

V roce 1919 německý architekt Walter Gropius založil unikátní školu umění a designu, která se během rekordně krátké doby stala zcela zásadní institucí svého druhu. A jak ukazuje expozice v Berlíně nazvaná original bauhaus, její dosah je patrný dodnes.

Foto: Roman Zvarič

Berlinische Galerie, v níž se výstava koná, se nachází nedaleko slavného hraničního přechodu Checkpoint Charlie.

Článek

Bauhaus se zrodil v německém Výmaru v době poválečného optimismu, kdy panovalo všeobecné přesvědčení o tom, že poučené lidstvo čeká skvělá budoucnost ve spojení s nezadržitelným technickým pokrokem.

Nová škola přitáhla přední osobnosti z oblasti umění, designu, architektury, vzdělávání i avantgardy, jako byli například Oskar Schlemmer, Paul Klee nebo autor brněnské vily Tugendhat Ludwig Mies van der Rohe. Ve Výmaru se tak sešla pestrá skupina lidí se svěžími nápady a chutí k implementaci technických inovací i revolučním experimentům.

Fungoval pouhých 14 let

Bauhaus se stal jakousi laboratoří, kde se nový design sloučil s několika disciplínami, řemesly a uměním. Vzdělávací osnovy kombinovaly vyučování s praxí a výzkumem a prakticky stíraly rozdíl mezi uměním a průmyslovou výrobou. Ve školních dílnách vznikaly progresivní návrhy na běžné předměty každodenní potřeby ze skla, kovu, keramiky, textilu či dřeva s naprosto dokonalým produktovým designem.

Foto: Roman Zvarič

O identitě tajemné ženy se ani dnes nic neví...

Foto: Roman Zvarič

...návštěvníci se nicméně mohou usadit ve stejném křesle.

Přestože Bauhaus fungoval pouhých 14 let, než ho nacisté zakázali, jeho myšlenky se díky studentům z desítek zemí globálně rozšířily a v průběhu uplynulých sto let inspirovaly bezpočet následovníků. Nadčasové výrobky, které spatřily světlo světa během zmíněných čtrnácti let, byly opakovaně reprodukovány, napodobovány a dále rozvíjeny.

Kurátoři z Berlinische Galerie dali dohromady více než tisíc proslulých i zapomenutých objektů z Bauhausu, přičemž expozice velmi podrobně mapuje historii čtrnácti z nich.

Pád Berlínské zdi: Třicet let poté

Cestování

Tím nejznámějším je legendární fotografie tajemné dámy s maskou na obličeji v křesle z ocelových trubek od Marcela Breuera. Spekulace o tom, že šlo o Gropiovu manželku Isse, se nikdy nepotvrdily, skutečná identita modelky tak zůstává dodnes zahalena tajemstvím. Pro návštěvníky toužící po originálním suvenýru je připraveno stejné křeslo a maska, kde se mohou nechat vyfotit v pozici záhadné ženy.

Foto: Roman Zvarič

Styl bauhaus inspiroval od svého zrození bezpočet následovníků.

Sahání dovoleno

Stejně ikonická jako zmíněná fotografie je konvička na čaj od sochařky Marianne Brandt. Pro expozici se podařilo shromáždit několik originálů ručně vyráběné konývky a s pomocí připravených plechových plátů a kladívka si každý může vyzkoušet, jak nesmírně pracné je tento materiál vytvarovat.

Ostatně na mnoha exponátech je cedulka Please touch (Prosíme, dotýkejte se) a osahat se tak dá řada nejrůznějších objektů včetně skvostných keramických kousků, jimž je zde věnován velký prostor.

Foto: Roman Zvarič

Na výstavě je dovoleno na vybrané objekty sahat.

Dále jsou k vidění mnohé fotomontáže, s nimiž lidé z Bauhausu experimentovali, textilie a malé tkalcovské stroje nebo složité skládačky z papíru — prvního materiálu, s nímž se studenti učili pracovat.

Berlinische Galerie sídlí v centru německého hlavního města asi 10 minut chůze od Checkpoint Charlie, v industriální budově podobného stylu jako pražské Centrum současného umění DOX. Vstup stojí 8 eur (zhruba 200 korun), majitelé Berlin Welcome Card, která slouží jako jízdenka na veškerou MHD a zajistí volný vstup nebo slevu do celé řady muzeí a dalších atrakcí, zaplatí 5 eur (necelých 130 korun).

Foto: Roman Zvarič

Konvička na čaj patří k nejvíce ikonickým objektů umělecké školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám