Hlavní obsah

V Benátkách otevřeli vůbec první muzeum milovníka Casanovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Benátkách se v pondělí otevřelo první muzeum věnované výhradně italskému spisovateli, diplomatu a proslulému milovníkovi žen Giacomu Casanovovi. Návštěvníci se přímo v rodném městě slavného bonvivána mohou pomocí nejnovějších technologií stát součástí jeho dobrodružství. Nadace Fondazione Giacomo Casanova, která za muzeem stojí, už dříve avizovala, že bude-li se kulturní instituci dařit, otevře pobočku i v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem nového muzea je „vyprávět skutečný příběh” a představit Casanovu nejen jako milovníka, ale také jako diplomata, špióna a spisovatele. Jeho lásku k ženám však v žádném případě nechce zamlčet. V jedné ze šesti místností muzea, které se otevřelo v gotickém paláci Pesaro Papafava v centru Benátek, je dokonce Casanovova ložnice.

V prvním roce by chtělo muzeum přilákat až 130 000 návštěvníků, v druhém až 220 000 a ve třetím dokonce 300 000. Podle některých odhadů Benátky ročně navštíví až 30 miliónů turistů.

Pokud bude mít muzeum úspěch, chtěla by nadace v budoucnu otevřít stálou pobočku v Praze. Volba na české hlavní město přitom nepadla náhodou. Posledních 13 let svého života totiž slavný dobrodruh strávil v českých zemích. Azyl mu na svém zámku v Duchcově poskytl hrabě Josef Karel Valdštejn. Casanova tu působil jako zámecký knihovník a po smrti v roce 1798 byl v severočeském městě i pohřben.

Náhoda není ani to, že se muzeum v Benátkách otevírá právě druhého dubna. V pondělí totiž uplynulo 293 let od Casanovova narození.

Reklama

Výběr článků

Načítám