Hlavní obsah

Ukrajinský pas vlivem války posílil. Hodnota ruského může klesnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci a Singapurci jsou nadále držiteli nejsilnějších pasů světa. Bezvízově s nimi mohou do 192 destinací. Skokany v žebříčku, který pravidelně sestavuje společnost Henley & Partners, jsou nicméně Ukrajinci, protože řada zemí pro ně zrušila vízovou povinnost. Naopak hodnota ruských pasů může podle firmy v následujících měsících klesnout.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský pas si polepšil.

Článek

Ukrajinský pas má v žebříčku aktuálně nejlepší pozici, jakou kdy měl. Je na 34. příčce a lze na něj bezvízově vycestovat do 143 zemí. Rusko je prozatím stabilní a o 49. místo se dělí s Bosnou a Hercegovinou a Mikronésií. Na pas Ruské federace lze bezvízově vycestovat do 117 zemí, což se podle zástupců Henley & Partners může v následujících měsících ještě změnit, a pas může kvůli konfliktu značně spadnout.

Na prvních deseti příčkách se prakticky nic nemění. Japonci a Singapurci se i nadále pyšní nejsilnějšími pasy. O druhou pozici se dělí Německo a Jižní Korea, o třetí pak Finsko, Itálie, Lucembursko a Španělsko.

Dominance evropských zemí pokračuje i dále, Česká republika si drží sedmé místo, a to společně s Austrálií, Kanadou, Řeckem či Maltou. Obyvatelé těchto států mohou bezvízově vycestovat do 185 destinací.

Nejslabší pas mají Afghánci

Zpráva poznamenává, že rusko-ukrajinský konflikt je důkazem nestálosti a křehkosti situace ve světě a jde o připomínku toho, že násilí a konflikty vedou k masovému vysídlování a že postavení lidí se mnohdy odvíjí právě od pasu.

„Jak hodnota ruského pasu klesá a svět otevírá dveře Ukrajincům, je naprosto zřetelné, že váš pas určuje i váš osud a dramaticky ovlivňuje vaše možnosti,“ uvedl tvůrce Henley Passport Indexu Christian H. Kaelin.

Vůbec nejslabšími pasy disponují Afghánci, kteří mohou bezvízově vycestovat do pouhých 26 destinací. O něco lépe si vedou Iráčané, Syřané či Pákistánci, dále pak Jemenci, Somálci nebo Palestinci.

Země s nejsilnějšími pasy
1. Japonsko, Singapur192 destinací
2. Německo, Jižní Korea190 destinací
3. Finsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko189 destinací
4. Rakousko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko188 destinací
5. Francie, Irsko, Portugalsko, Velká Británie187 destinací
6. Belgie, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko, USA186 destinací
7. Austrálie, Kanada, Česká republika, Řecko, Malta185 destinací
8. Maďarsko183 destinací
9. Litva, Polsko, Slovensko182 destinací
10. Estonsko, Lotyšsko, Slovinsko181 destinací
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám