Hlavní obsah

U Oder mají zimní atrakci. V bývalém lomu vznikl mohutný ledopád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odry-Pohoř

Ledopád, který vznikne vždy, když mrzne, mohou už pár dní obdivovat lidé podél cesty spojující Odry a jejich místní část Pohoř na Novojičínsku. „Letos je abnormálně krásný, protože bylo hodně srážek, a přišly velké mrazy. Myslím, že takový jako letos ještě nebyl,“ zhodnotila Martina Kadúchová, předsedkyně pohořského osadního výboru.

V bývalém lomu u oderské části Pohoř vznikl ledopád. Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Pohořský ledopád je k vidění v bývalém lomu, na výšku má zhruba čtyři metry. „Nad tou skálou jsou pole a z nich stéká voda. Tím se ten ledopád vytvoří. Když mrzne, udělá se vždycky, ale ne v takové velikosti jako nyní. Byly velké srážky, takže asi díky tomu, že začalo hned mrznout, se to tam takhle udělalo,“ vysvětlila Kadúchová.

Dodala, že většinou vznikne ledopád na dvou třech místech. „Letos se to ale udělalo úplně na celé té skále,“ upozornila žena, která potvrdila, že ledopád se každoročně stává turistickou atrakcí.

Podle oderského starosty Libora Helise (Změna pro Odersko) se ledopád tvoří každoročně. Pětašedesátiletý starosta si ho pamatuje už z dětství. „Pokud jen trochu mrzne, tak se vytvoří,“ ujistil s tím, že ledopád byl k vidění každý rok až do 90. let minulého století. „Pak bylo pár měkkých zim,“ dodal.

Helis upozornil, že k tvorbě ledopádu napomáhá i to, že zima na Pohoři je tužší než dole pod kopcem. „Začíná někdy v listopadu a končí v dubnu. Bývaly tam takové závěje, že když cestu frézovali, tak autobus se v těch závějích schoval. Sněhové stěny kolem silnice bývaly vysoké i tři metry,“ zavzpomínal.

Výhodou sezonního ledopádu je, že je pokaždé jiný. „Nikdy není zbarvený, je to čirý led. Tři roky zpátky byl ledopád nádherný, ale bohužel vydržel jen chvíli,“ uzavřel starosta Oder Helis.

Unikátní ledopády v Pulčínských skalách. Barevné tóny jim dává sněžná řasa

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám