Hlavní obsah

Turistické atrakce v Londýně, které jsou zadarmo

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších kulturních měst v Evropě. Zároveň patří mezi ta města, kde můžete strávit celý den v galeriích a muzeích a neutratit ani korunu. Řada z nich je totiž zdarma. Pokud náhodou míříte na letní olympijské hry, prohlídka muzea by vás mohla příjemně rozptýlit.

Foto: Profimedia.cz

Londýn je hrdý na svou bohatou kulturu, kterou můžete často navštívit zcela zdarma.

Článek

1. Britské muzeum

Britské muzeum je jedno z nejoblíbenějších v Londýně. Návštěvníci si mohou osahat kopii rossetské desky a originál prohlédnout přes skleněnou vitrínu. Právě díky ní se podařilo rozluštit hieroglyfické písmo Jean-Françoisi Champollionovi. Zblízka si můžete prohlédnout také egyptské mumie, mozaikové masky a sedm miliónů dalších exponátů těšících se na vaši návštěvu. Vstup je zdarma. Připravte si minimálně tři hodiny času. Stránky muzea jsou zde.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

2. Muzeum vědy

Pokud umíte dobře anglicky, budete vycházet z muzea vědy s pocitem, že rozumíte celému vesmíru. Zábavné muzeum vědy vyplňuje sedm pater s interaktivními exponáty. Energy Hall představuje první parní lokomotivy z počátku 19. století, zajímavá je také expozice starých kluzáků, horkovzdušných balónů nebo letových simulátorů. Otevřeno mají každý den. Více najdete zde.

3. Národní galerie

Vincenta van Gogha, Augusta Renoira, Leonarda da Vinci, Michelangela a další významné umělce najdete v Národní galerii. Jde o nejnavštěvovanější budovu na Trafalgarském náměstí, která se pyšní více než dvěma tisíci obrazů. Mimo jiné zde získáte ucelený přehled o uměleckém období v letech 1250 - 1900. Všechny výstavy jsou zcela zdarma. Stránky galerie zde.

Foto: Profimedia.cz

Národní galerie na Trafalgarském náměstí.

4. Národní galerie portrétů

Galerie proslula portréty celosvětově známých osobností. Uvidíte zde obrazy a sochy, nejedná se vždy o významné umělce, ale i tak stojí za prohlídku. Kochat se můžete například proslulými muži i ženami šlechtického rodu Tudorovců. Stránky galerie zde.

5. Přírodopisné muzeum

Příznivci dinosaurů si přijdou na své v Přírodopisném muzeu. Dinosaurus Diplodocus vás přivítá přímo u vchodu a hned za ním Tyranosaurus Rex. Zaujme vás jistě také Darwinovo centrum. Více informací najdete zde.

6. Galerie Tate Modern

Tate Modern sídlí v budově, která byla původně obří elektrárnou. Nabízí kolekce děl nejpozoruhodnějších a nejslavnějších umělců celého světa. Z českých rodáků se to podařilo například Františkovi Kupkovi nebo Janu Švankmajerovi. Pokud máte menší děti, vezměte je sem, mají tu expozice i pro ně. V současnosti zde probíhá výstava Damiena Hirsta a 28. července otevřou expozici Edvarda Muncha. Stránky galerie zde.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

7. Galerie Tate Britain

Tate Britain je sestrou Tate Modern. Nabízí skvostná díla od 16. do konce 20. století. Příkladem moderních autorů může být například Francis Bacon nebo Peter Blake. Vstupné je opět pro všechny účastníky zdarma. Stránky galerie zde.

8. Temple Church

Kostel rodu templářů, bojových mnichů, pochází z 12. století. Králové i papeži ho při svých návštěvách používali jako ubytovnu. Je to místo spjaté se zajímavou historií a určitě stojí za prohlédnutí. Vstupné je zdarma pro osoby mladší 18 let, seniory a ty, kdo se přišli pomodlit. Stránky kostela zde.

9. Viktoriino a Albertovo muzeum

Na prohlídku Viktoriina a Albertova muzea je potřeba mít spoustu času. Nejlepší světové muzeum nabízí nádherné dekorativní umění, které jen tak na jednom místě neuvidíte. V jedné místnosti budete mít pocit, že jste se ocitli v Indii, Číně, Itálii či starověkém Babylóně. A když budete trpěliví, najdete i sochu sv. Jiří. Vstup je samozřejmě volný, s výjimkou specializovaných akcí a přechodných výstav. Více na stránkách muzea zde.

10. Procházky parky a okolo Westminsterského paláce

Westminsterský palác s Big Benem je jednou z hlavních ikon města. Sídlí tu Dolní sněmovna i Sněmovna lordů. Samotná procházka okolo paláce stojí za to, pokud byste chtěli jít dovnitř, vstupné pro dospělé činí 500 korun. Stránky paláce zde.

Dalším londýnským lákadlem jsou obrovské parky. Londýňané jsou na své oázy klidu patřičně pyšní a mají na to právo. Obrovské zelené oázy ukrývají udržované zahrady, fontány, jezírka i různé pomníky. [celá zpráva]

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Relaxující Londýňané u fontány Lady Di

Seznam zdarma přístupných památek:

1. Tržiště

2. Britský filmový institut

3. Britské muzeum

4. Londýnské parky

5. Londýnské muzeum

6. Národní galerie

7. Národní námořní muzeum

8. Národní galerie portrétů

9. Přírodní historické muzeum

10. Galerie fotografií

11. Přírodovědecké muzeum

12. Galerie Serpentine

13. Muzeum Soane

14. Kostel svatého Pavla

15. Galerie Tate Britain

16. Galerie Tate Modern

17. Temple Church

18. Viktoriino a Albertovo muzeum

19. Kolekce Wallace

20. Galerie Whitechapel

Reklama

Související témata:

Související články

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů....

Na Landštejně s krajtou kolem krku

Není to úlet z přehřátí. Na jednu z nejvýznamnějších hradních památek evropského významu jsem šel kvůli architektuře, a než jsem se nadál, visela mi krajta...

Výběr článků

Načítám