Hlavní obsah

Turisté si na Baleárách ještě více připlatí za ubytování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté na Mallorce, Menorce či na dalších z Baleárských ostrovů budou v letošní sezóně platit o něco více za ubytovaní. V úterý totiž začalo v této autonomní oblasti Španělska platit nařízení, jímž se zdvojnásobuje takzvaná ekologická daň. Opatření, které kritizovali místní hoteliéři, platí jen v letní turistické sezóně, informoval deník El Mundo.

Foto: Profimedia.cz

Mallorca. Ilustrační foto

Článek

V nejluxusnějších hotelech bude tento poplatek, označovaný jako ekologická daň, činit čtyři eura za noc, ve čtyřhvězdičkovém nebo tříhvězdičkovém hotelu to budou tři eura a v ostatních dvě eura z noc. Od listopadu se poplatky sníží, čímž chtějí úřady podpořit cestovní ruch. Opatření bude platit vždy od 1. května do konce října. Osvobozeny jsou děti do 16 let.

Od takzvané ekologické daně, která byla na Baleárách zavedena teprve předloni v červenci, si tamní vláda slibuje vybrat asi 120 miliónů eur (3,1 miliardy korun). Tyto peníze hodlá investovat do ochrany životního prostředí a do obnovy turistických zón. [celá zpráva]

Podle šéfa místní asociace hoteliérů situace mnohé turisty překvapila. „Nevěděli o tom a vůbec tomu nerozumí,” řekl španělskému tisku šéf asociace Javier Vich. Podle něj někteří turisté vyšší poplatek odmítli zaplatit a někteří z těch, kteří přijeli s celou rodinou na delší dovolenou, prý řekli, že příště pojedou jinam.

Baleárské ostrovy jsou po Katalánsku druhou nejoblíbenější turistickou destinací ve Španělsku. Loni je podle španělského statistického úřadu navštívilo 13,8 miliónu zahraničních turistů, což je o šest procent více než v roce 2016. Polovina turistů na Baleárách byli Němci. Do celého Španělska loni přijelo rekordních 81,1 miliónu zahraničních turistů, což je o 8,6 procenta více než v roce předchozím.

Reklama

Výběr článků

Načítám