Hlavní obsah

Turisté se v Chorvatsku chrání před sluncem podobně jako sloni a nosorožci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Balkán dorazila vlna veder nazvaná Cerberus. Někteří návštěvníci a obyvatelé chorvatského letoviska Nin se před extrémním počasím a ostrými paprsky rozhodli chránit netradičně. Opalovací krémy vyměnili za silnou vrstvu bahna, díky níž spáleniny nehrozí. V přírodě se takto před sluncem chrání sloni nebo nosorožci.

Chorvaté se na plážích mažou bahnemVideo: Reuters

 
Článek

Černým bahnem se potřely desítky turistů, kteří v okolí města Nin vyrazili na pláž Queen’s Beach. Informuje o tom agentura Reuters. „Je to určitě lepší než opalovací krém, myslím, že faktor ochrany je mnohem vyšší,“ uvedl slovenský turista Jozef. Nevábně vypadající nátěr má zlepšit i kvalitu kůže a ozdravit ji.

Silnou vrstvou bahna se obalili i někteří Chorvaté, například Visnja, která přijela ze Záhřebu. „Zvolila jsem bahno kvůli kožním problémům, které mám. Kdyby to nepomáhalo, nevracela bych se sem už 20 let. Vůbec to nejde srovnávat s ochrannými faktory opalovacích krémů, s bahnem není šance, že byste se spálili,“ míní žena.

Bahno jako ochranu před škodlivým zářením užívaly v minulosti i různé kmeny, funguje totiž jako fyzická bariéra mezi kůží a sluncem. I po zaschnutí bahna a sloupání zůstane na těle ochranná vrstva, která dobře blokuje UV záření.

Podobně se přitom chrání i řada zvířat, například sloni. Ti se běžně ráchají v bahně, aby si jím obalili kůži a nevystavovali ji tak škodlivým paprskům. Bahnem či prachem se obalují také nosorožci.

Oslnivá nevěsta Jadranu falešné nálepky nepotřebuje

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám