Hlavní obsah

Turista se natočil na skalním převisu v Yosemitu. Z pohledu jímá závrať

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivou diskusi vyvolal na sociálních sítích turista, který se v americkém Yosemitském národním parku natáčel na skalním převisu. Nezajištěný seděl s nohama spuštěnýma nad propastnou hloubkou a se svými dvěma dětmi v zádech. Jeho video se později objevilo na instagramovém profilu, který upozorňuje na hloupé chování návštěvníků amerických parků.

Foto: Profimedia.cz

Skalní útvar Half Dome je jedním ze symbolů Yosemitského národního parku.

Článek

Aaron Eveland, fotograf z Havaje, vyšplhal se svými dvěma dětmi při návštěvě Yosemitského národního parku na známý skalní útvar Half Dome, jenž je jedním ze symbolů parku. Bezpečný odstup od okraje srázu mu ovšem nestačil, a tak se usadil na úzký skalní převis ve výšce zhruba 1400 metrů nad údolím, informuje server Independent. Tam se pomocí selfie tyče natočil a záběry umístil na svůj profil.

Video se nicméně objevilo také na populárním instagramovém účtu Tourons of Yellowstone, jehož název je spojením slov tourist a morons, tedy turista a pitomci. Profil upozorňuje na rizikové či nevhodné chování návštěvníků amerických národních parků. „Nikdy mě nepřestane udivovat, jak hloupí jsou lidé,“ píše se v úvodu této stránky.

Nebezpečně vyhlížející záběry diváky rozdělily na dvě skupiny. Zatímco jedni v hrůze přihlíželi, druzí Evelanda chválili za odvahu. Kritika mířila zejména na to, že měl turista v zádech své dvě děti. „Z toho se mi dělá špatně. Ty děti se dívají jen metr od srázu,“ okomentoval jeden z uživatelů.

V podobném duchu se nesly i další kritické komentáře. Jiní uživatelé ale oponovali tím, že sami vyhledávají extrémní situace. „Vysvětloval jsem svým dětem, že pokud se nám něco stane při podstupování rizika, tak alespoň odejdeme při něčem, co milujeme. Objevujte svět. Život je riskantní,“ napsal další z uživatelů.

Skalní útvar Half Dome, jehož vrchol dosahuje nadmořské výšky 2694, je podle Independentu doslova magnetem pro vyznavače adrenalinových aktivit. Navzdory řetězům, které tu byly v roce 1920 nainstalovány, při pádu či cestě na vrchol zemřelo kolem 300 lidí.

FOTO: Nejhezčí americké národní parky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám