Hlavní obsah

Turista na Filipínách nepatřičně pózoval s ohroženou želvou. Hrozí mu pokuta

O značné pozdvižení se na Filipínách postaral jeden z turistů. Během výletu si totiž na záda vysadil ohroženou mořskou želvu a fotil se s ní. Podle místní turistické organizace bylo takové jednání nepatřičné a ke zvířeti kruté, protože se nemohlo bránit. Muži podle zákonů o ochraně divokých zvířat hrozí pokuta.

BEZ KOMENTÁŘE: Turista na Filipínách se nepatřičně fotil s ohroženou želvou na zádech.Video: AP

 
Článek

K incidentu došlo minulý týden na filipínském ostrově Debangan. Nejmenovaný turista byl s rodinou na pozorování mořských živočichů, v jednu chvíli však požádal průvodce, aby mu pomohl doplavat k nedalekým karetám obrovským. Seskočil z lodi a za zvířetem se vypravil, informuje agentura AP.

Ve vodě si turista nechal želvu vysadit na záda jako to často dělají rodiče s dětmi. Poté se se zmateným zvířetem fotil a nechal se i natočit. Vzhledem k tomu, že záběry pronikly na internet, stal se muž terčem kritiky i ze strany místního turistického úřadu.

„Důrazně odsuzujeme činy průvodců a turistů či všech ostatních lidí zapojených do takového zneužívání a krutosti páchané na mořských želvách ostrova Debangan,“ uvedla organizace. Doplnila, že na ochranu divokých zvířat existují zákony, a tak všechny zúčastněné osoby čekají postihy a pokuty.

Neubližoval jsem jí, hájí se muž

Turista se nicméně brání proti tomu, že by se ke zvířeti choval krutě. „Byli jsme přátelští. Neubližovali jsme jí, nebyla ve stresu. Jen jsme si vychutnávali, že jsme tak blízko k divoké přírodě v oceánu,“ uvedl muž.

Kareta obrovská, které místní říkají pawikan, je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody klasifikována jako ohrožený druh. Znamená to, že čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

Šla, kam neměla. Turistka spadla v Thajsku z 60metrového vodopádu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám