Hlavní obsah

Tropický ráj pod střechou je vydařenou iluzí

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíli před půlnocí do dveří něco prudce udeřilo. Sahal jsem po klice, abych otevřel, a zaduněla další rána. Trochu jsem zaváhal v obavách, aby ta třetí nemířila na mou hlavu, ale pak jsem přece jen otevřel. Houf kluků hrál na plácku fotbal a ze dveří mého domku si udělali branku. Mé jadrné češtině asi nerozuměli, ale obsah sdělení pochopili a v mžiku zmizeli.

Tropical Islands nabízí celoročně plážové radovánky Video: Novinky

 
Článek

Místo spánku se dostavila chuť na pivo, tak jsem se vypravil do Thajského domu. Prošel jsem po ztichlé pláži u Jižního moře, kde se parta mladíků ukládala k noclehu na lehátka pod palmami. Cesta vedla spoře osvětlenou ulicí kolem pagody, v níž trůnil mohutný dřevěný Buddha. Tiše šuměla voda, ale pod vodopádem v Balijské laguně se v tuto pozdní hodinu nikdo neráchal. V dusném vlhku se chuť na pivo stávala ještě dotěrnější.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Kdo chce, může přespat ve stanu.

V patře Thajského domu sedělo u baru několik lidí a další se trousili sem a tam. Je to totiž jediné místo široko daleko, kde se může kouřit. Z terásky je vidět několik domů na kopci. Mají z prken stlučené stěny a střechu z rezavějícího vlnitého plechu.

Šváb nepřekvapí

Tropical Islands leží poblíž dálnice A 13 (Berlín–Dráždany), jižně od předměstí Berlín-Schönefeld. Použijte výjezd z dálnice směr Staakow a sledujte ukazatele směr Tropical Islands. Od sjezdu z dálnice je areál vzdálený zhruba tři kilometry. O kus dál je náměstí s patrovými koloniálními stavbami s dřevěným chodníkem a podloubím.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Promenáda s obchůdky

Za branou hinduistického chrámu se do výšky zvedají zakroucené roury toboganů. Z míst, kde začíná džungle, se tu a tam ozve polekaný výkřik náhle probuzeného ptáka. Za hradbou ibiškových keřů se na potemnělém pozadí bělají stany, postavené na písčitém prostranství. Jediné, co chybí, je „zpěv“ cikád.

Po dvou pivech se spánek začal vracet a doufal jsem, že už zmohl i fotbalisty, kteří mě před hodinou vytáhli z postele. Na plácku byl klid a po chvíli už mě tiché předení klimatizace provázelo do krátkého spánku v temné tropické noci.

Pokud vám po podlážce stanu přeběhne šváb, neděste se. Není příznakem špíny a nepořádku. Je to šváb australský, který požírá můry z banánovníků. V hangáru žije i další hmyz, bez něhož by k udržování rovnováhy bylo nutné používat chemické prostředky. Brouci nejenže mají svou práci, ale jsou také potravou pro pávy, zlaté bažanty nebo gekony.

Kousek od Berlína

K noční epizodě, která se mohla odehrát na některém z indonéských ostrovů nebo třeba na Fidži došlo jen nějakých 60 kilometrů jižně od Berlína, v místě známém už skoro 10 let jako Tropical Islands.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž a umělé nebe v pozadí

V Braniborsku, na okraji Lužické jezerní oblasti, postavili ještě za života Adolfa Hitlera velké letiště, které po válce sloužilo východoněmeckému vojenskému letectvu. V 90. letech pojala společnost CargoLifter úmysl stavět tam velké nákladní vzducholodě. Než v roce 2002 zkrachovala, stihla postavit obrovskou montážní halu.

Tu, i s okolními pozemky, koupilo malajsijské konsorcium Tanjong, které tam nechalo vybudovat velké zábavní centrum. To se na kryté ploše šesti a půl hektaru otevřelo pár dní před Vánocemi roku 2004.

Věrohodná iluze

Sladkovodní Jižní moře s písečnou pláží a palmovou promenádou zabírá asi 3000 metrů čtverečních. Jeden hektar má deštný prales s kilometrovou naučnou stezkou, stejnou plochu zaujímá saunový a relaxační komplex. Je tu i dětský klub Tropino se spoustou atrakcí, kout se třemi tobogány a velkou vodní skluzavkou, hřiště na minigolf, Balijská laguna s vodopády a vířivkami.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Dětská část areálu

Většina staveb tady věrně napodobuje ty v místech, která mají připomínat. Domy na kůlech, části buddhistických a hinduistických chrámů, koloniální stavby s dokonalou patinou vyšisované omítky a dřeva. Podařenou iluzi tropického prostředí doplňují také stromy, keře a další rostliny, jimž se daří v teple a ve vlhku.

Nezapomeňte si krém na opalování. Původní střecha hangáru byla zčásti nahrazena plastem, který propouští nejen světlo, ale i UV záření. To potřebují rostliny pro své přežití v umělém prostředí. No a pro návštěvníka s citlivou pletí to znamená nebezpečí spálení. Vzduch tu má přes den 26 až 30 stupňů a vlhkost přesahuje 70 procent. Tak je tomu celý rok.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Obří budova hangáru.

Plavky, tričko, šortky a osuška - to je tak vše, co bude člověk k pobytu v Tropical Islands potřebovat. Ostatní může zůstat v uzamykatelné skříňce. Jídlo i nápoje nabízí 13 restaurací a barů různé cenové úrovně. V samoobslužné restauraci s exotickými specialitami se najíte za stejné nebo menší peníze než venku. Totéž platí o pizze, hamburgerech, tureckých kebabech a německých curry wurstech.

Více informací o Tropical Islands

Základní vstupné pro dospělého je 34,50 eura (bez vstupu do saun) nebo 39,50 eura se vstupem i do saunové části. Děti do 6 let mají vstup zdarma, do 14 let pak platí 27 eur.

Těm, co zůstanou v areálu přes noc, tedy přes třetí hodinu ranní, se přičítá příplatek 19,50 eura, pokud nemají zajištěné ubytování. Jinak řečeno vstupné se platí jen jednou a za každý další den (noc) se doplácí 19,50 eura.

Noc se dá strávit na lehátkách na pláži u Jižního moře nebo u Balijské laguny. Za 2,50 eura půjčují matraci. Spacák nebo deku je třeba mít vlastní.

Ten, kdo sem přijede v den svých narozenin, má vstup zdarma.

Veškerá útrata – za oběd, klouzání na tobogánu nebo za masáž – se zaznamená na elektronickém náramku, který návštěvník dostane při vstupu. Při odchodu z tropického ráje mu to spočítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám