Hlavní obsah

Na Liberecku se rozrůstá dvůr z 12. století

Obranné věže, velmožův palác, sídlo kněze, několik robustních chýší, stáje i čeledinec. Na vrchu u osady Vítkov nedaleko Chrastavy na Liberecku vyrůstá už od roku 1999 unikátní dvůr, který je novodobou rekonstrukcí sídla z doby přemyslovských knížat mezi polovinou 12. a 13. století.

Foto: Michael Polák , Novinky

Velmožský dvůr na Liberecku má korunovat stavba kostela.

Článek

Sídlo a vedle něj i přilehlou řemeslnickou vesničku vytváří spolek Curia Vítkov. Má 17 stálých členů, k nimž se různě připojuje ještě větší množství sympatizantů a dobrovolníků, kteří pomáhají s budováním.

Lidé všech profesí

„Jsme taková prapodivná směska. Jsou tu lidé, kteří jsou skutečně povoláním historici nebo archeologové, pak tu ale máme lidi ze všech dalších myslitelných profesí od průmyslu až po akademickou sféru. Máme tu stavaře i ajťáky,“ líčí Pavel Tomič, který je civilní profesí metrolog a v hierarchii dávného šlechtického sídla zastává roli nejvyšší, je velmožem celého sídla.

Zámek Veltrusy se otevírá po 19 letech

Tipy na výlety

Přestože se spolek u Vítkova schází už 22 let, intenzivně se podle Tomiče buduje teprve posledních deset až patnáct let. „Začínali jsme věží, z té původní už ale nestojí nic, protože postupně bylo nutné ji přestavět. Nejnáročnější stavbou a dominantou celého dvora je velmožský palác, jediná patrová stavba, když pominu věže,“ vypráví velmož. Zatím poslední dokončenou stavbou je seník.

Rozestavěná je stavební huť, což je dlouhá hala rozdělená na tři úseky. „Jedna část je dílna tesařů, je tam dílna kameníka a poslední částí je něco, co bychom dnes pojmenovali jako kancelář huťmistra,“ popisuje Tomič.

Celá stavební huť podle něj vzniká jako zázemí pro stavbu kostela, která by měla celý archeoskanzen korunovat. „Je to ta nejdůležitější, největší a zdaleka nejdražší stavba. Měl by vzniknout románský emporový kostel (tzn. opatřený emporou, panskou tribunou, z níž majitel přihlížel bohoslužbám – pozn. red.),“ popisuje velmož.

Jedinečné sídlo může příležitostně navštěvovat veřejnost, slouží k tomu pravidelné akce. O víkendu se na dvoře uskutečnilo tradiční Dobývání, už 23. ročník.

Z historické pošty v Novém Boru může být muzeum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám