Hlavní obsah

Top destinace pro rok 2014

Novinky, Jakub Kynčl

Není to vždy jednoduché vybrat destinace, které budou v nastupujícím kalendářním roce nejčastěji skloňovanými turistickými lokalitami. Zkusili jsme pro vás vytipovat pětici míst, přičemž každé je něčím specifické. Rio de Janeiro je však, ať chceme či ne, jasným králem z hlediska očekávání do něj vkládaných. O jeho dalším osudu napoví hodně právě blížící se světový šampionát ve fotbale.

Foto: koláž s použitím fotografií Jakub Kynčl/Novinky.cz a Profimedia.cz

Rio de Janeiro, havajský Big Island i indické Goa mají co nabídnout.

Článek

Brazílie - Rio de Janeiro

Každý chvilku tahá pilku. A letos na ni pořádně přitlačí brazilské Rio de Janeiro, kde se bude konat světový šampionát ve fotbale. Mnoho fotbalových nadšenců spojí cestu za zápasy svého milovaného týmu s prohlídkou měst. A Rio bude středem šampionátu, ve kterém se také odehraje poslední zápas. Pokud v Brazílii zvládnou organizaci turnaje, může země zaznamenat pro další roky značný vzestup turismu. Obří socha Krista by tak měla dohlížet nejen na férový chod turnaje, ale i na spokojenost fotbalových turistů.

Foto: Profimedia.cz

Rio de Janeiro

Laos - Si Phan Don

Si Phan Don (což znamená 4000 ostrovů) je výjimečná soustava ostrůvků a ostrovů ležících v malebné části řeky Mekong na jihu Laosu. Tato část řeky je neprostupná pro říční dopravu vzhledem k vodopádům Khone, jejichž kaskáda se táhne po bezmála desetikilometrovém úseku řeky.

Právě oblast pod vodopády je z přírodního hlediska nedocenitelná - žijí tam totiž vysoce ohrožení delfíni tuponosí. Turisté by se měli snažit v oblasti chovat k přírodě extrémně šetrně. Mohou přenocovat v jednoduchých bungalovech vlastněných místními rodinami na ostrovech Don Det, Don Khon či Done Kong. Mohou si zde také zapůjčit kola a kajaky.

Foto: Profimedia.cz

Si Phan Don

Indie - Goa

Intervence ČNB zasáhly nemile nejen peněženky běžných obyvatel, ale dvojnásobně i peněženky nadšených cestovatelů. Po směně koruny na kdejakou místní měnu si tak koupíme méně než loni a všechny destinace nás vyjdou o nejedno procento dráž. Proto se pojďme podívat i na jedno místo, kde je letenka hlavní výdaj.

V indickém Goa totiž bez potíží přespíte v plážové chatce ve dvou za 400 korun na noc. Bezpečnost je tu lepší než v jiných indických státech. Navíc chutné a zejména čerstvé mořské plody jsou tu levnější, než byste čekali. Indická rupie také nezažívá své nejsilnější dny, a tak se pro Čechy v Indii nikterak výrazně nezdražilo. Hinduistické chrámy, nespoutaná příroda, autentická indická atmosféra a krevety z pece tandoor, to je indické Goa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V indickém Goa vás peníze stresovat nemusí. Pobývat se tam dá levně.

USA - Big Island/Havaj

Jak zmiňuje oblíbený turistický průvodce Frommer's, na havajském ostrově Big Island přibylo díky vulkanické činnosti od roku 1994 celých 500 akrů pevniny. A sopečná činnost neustává. Sice není jasné, kdy tato turisticky velmi vděčná show ustane, ale i tak je havajský Big Island jedním z nejpodivuhodnějších míst na světě. Ti, kdo Big Island navštívili letos, mohli často slyšet či sledovat erupce a z určité vzdálenosti i vidět tekoucí lávu. A i kdybyste v roce 2014 neviděli lávu, atmosféru ostrova, který je producentem lahodné kávy Kona, jistě oceníte.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Prostředí havajského Big Islandu je jako z jiné planety.

Albánie - Albánské Alpy

Dramatická horská krajina, divoká příroda a žijící legendy - to je sever Albánie. Venkovský klenot, jaký byste v České republice už jen marně hledali. Místní jsou neskutečně pohostinní a navzdory mnoha pověrám je v této oblasti poměrně bezpečno. Mnozí milovníci trekkingu si na oblasti považují toho, že za celý den potkají často jen několik málo dalších nadšenců. Čerstvý vzduch, který zvládne pročistit plíce nejednoho „měšťáka” je pak úplnou samozřejmostí. A co víc, draho tu pro nás Čechy rozhodně není...

Foto: Profimedia.cz

Albánské pohoří Prokletije

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám