Hlavní obsah

Tisíce turistů opouštějí Tunisko, Češi zůstávají

• Aktualizováno

Cestovní kanceláře z celé Evropy evakuují z Tuniska po pátečním teroristickém útoku své klienty. Britská společnost Thomson and First Choice oznámila, že několik tisíc jejich zákazníků už zemi opustilo. Pro následující týden také ruší všechny své lety do této severoafrické země. I české cestovky nabízejí turistům předčasný návrat z dovolené, zájem je ale minimální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahraniční turisté po pátečním útoku předčasně opouštěli TuniskoVideo: Reuters

 
Článek

Většina z 38 obětí pátečního útoku byli podle tuniských úřadů Britové. Tamní největší turistická asociace ABTA odhaduje, že v Tunisku je aktuálně na dovolené dvacet tisíc Britů.

Do země vyslaly přinejmenším 10 letadel. Další podle agentury AFP míří v sobotu ze Súsy do Amsterodamu, Bruselu a Petrohradu. Podle televize Sky News by se v sobotu domů mělo vrátit 2 500 britských turistů, další by pak měli odletět v neděli. Podobně na atentát reagovaly cestovky z Dánska, Švédska a Norska, uvedla agentura AP.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v sobotu uvedl, že si na schůzku na ministerstvo pozval zástupce cestovních kanceláří. Chce je vyzvat, aby zajistily z Tuniska návrat všech francouzských občanů, kteří o to požádají.

S evakuací svých německých klientů začala podle DPA také TUI, největší cestovní kancelář v Evropě. V noci na sobotu do Německa dorazilo prvních 80 lidí. Dalších 120 dorazí prý ještě během dne. V Súse měla kancelář asi 260 klientů ve čtyřech hotelech, v celém Tunisku asi 3800.

Slovensko podle ministra zahraničí posílá do Tuniska pro své občany letadlo. Mělo by do vlasti přepravit zhruba 150 ze šesti stovek slovenských turistů, kteří se chtějí vrátit domů.

Češi velký zájem o návrat nemají

Čeští turisté zatím velký zájem o dřívější odjezd domů neprojevují. Novinkám to potvrdil také marketingový ředitel CK Exim Tours Stanislav Zíma.

„Nezaznamenáváme masový zájem našich klientů o dřívější ukončení dovolené v Tunisku. V pátek o něj požádala jedna rodina, která se sobotním dopoledním letem vrátila do Česka. Tuto možnost samozřejmě nabízíme bezplatně. Také jsme zavedli mimořádné směny v call centru, aby se lidé dostali k potřebným informacím. Klienti si případně mohou posunout termín dovolené v Tunisku, nebo změnit destinaci.“

Obdobné zkušenosti má také CK Blue Style. „Zaznamenali jsme několik ojedinělých případů, kdy naši klienti požadovali dřívější návrat z Tuniska domů. V rámci možností jsme jim vyhověli. Všem klientům, kteří mají zakoupený zájezd do Tuniska, nabízíme bezplatnou výměnu destinace,” říká obchodní ředitelka Lenka Berberi.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Květiny na místě atentátu s nápisem Proč?

Právě kvůli výměně destinace od pátku drnčí telefony snad ve všech cestovních kancelářích, které zájezdy do Tuniska nabízejí.

„Od pátku vyřizujeme desítky žádostí o změnu destinace nebo o storno zájezdu v případě, že si klient nevybral v rámci původního rozpočtu a nechce doplácet. Toto je zcela mimořádná situace, odmítáme klienty držet v kleštích a nutit je k výběru za každou cenu,“ uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Ti, kteří si zakoupili zájezd u cestovky, která vrácení peněz v aktuální situaci nenabízí, jsou ovšem v pasti. Buď v ceně původní dovolené najdou pobyt v jiné destinaci, nebo musí často nemalý rozdíl doplatit. V nejhorším případě o částku původně zaplacenou za dovolenou v Tunisku, kam z bezpečnostních důvodů nechtějí odcestovat, přijdou.

Řada českých turistů však navzdory pátečnímu útoku svoji dovolenou v Tunisku nepřehodnotila. „Operativně jsme navýšili kapacity v Řecku, Turecku a Egyptě. Hromadné žádosti o změnu destinace ale neevidujeme. Týkají se zejména nejbližších zájezdů na tuniskou pevninu, nikoliv na ostrov Djerba. Převážná většina našich klientů se rozhodla, že na dovolenou do Tuniska odletí a destinaci nezmění. Svědčí o tom i náš ranní odlet na tuniskou pevninu a polední let na Djerbu," doplnila Berberi.

Reklama

Výběr článků

Načítám