Hlavní obsah

Zřícenina Karlův Hrádek zahájila další sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na akce i turistické výlety bude i v této sezoně lákat zřícenina Karlův Hrádek u Purkarce na Českobudějovicku. Objekt nechal postavit Karel IV. Na jeho záchraně, kterou organizuje město Hluboká nad Vltavou, spolupracuje několik partnerů. Památkáři používají při opravě unikátní postupy.

Foto: Město Hluboká nad Vltavou

Na Karlově Hrádku se konají například komentované prohlídky pro školy.

Článek

„Letos zahajujeme už třetí etapu celkové konzervace zříceniny, navazující na práce realizované v roce 2019 a 2020 a zahrnující dalších několik úseků zdiva,“ upozornil Václav Hájek z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Speciální soubor metod

Romantickou atmosféru místa podle něho podtrhuje i to, že Karlův Hrádek měl to štěstí, že na rozdíl od mnoha jiných hradních zřícenin unikl pozornosti a trendu praktikovanému v 60. – 80. letech minulého století, kdy se památky nešťastně v rámci rozsáhlých „sanací“ poměrně dost necitlivě rekonstruovaly za masivního použití cementu a betonu.

Odborníci používají k záchraně speciální soubor metod a technických zařízení, které v minulých letech úspěšně aplikovali při průzkumu a dokumentaci nejvýznamnějších památek v Česku. Tyto metody umožňují i bez kopání nahlížet na to, co je ukryto našim zrakům v podzemí.

Technologie přináší informace o tom, jak hrad v době největší slávy vypadal a jak se na něm žilo.
Jiří Šindelář, geofyzik

„Jsou to tytéž metody, které výzkumný tým z Karlova Hrádku v minulých letech úspěšně použil při hledání bájné hrobky Rožmberků ve Vyšším Brodě, neznámého trezoru kláštera v Milevsku a v Želivě i při lokalizaci původní hrobky, kterou si pro sebe a svou rodinu na Pražském hradě budoval císař Karel IV. Z mlhavého oparu zapomnění nám technologie pomalu přináší informace o tom, jak hrad v době největší slávy vypadal, jak se na něm žilo, jak zanikl a co zde bylo předtím, než ho lidé postavili,“ uvedl Jiří Šindelář, geofyzik z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky.

Na výlety i pořádání akcí

Hrádek je ideální na výlety i pořádání akcí. „Unikátní prostředí hradní zříceniny budeme využívat i k pořádání různých koncertů a divadelních představení pod širým nebem, kvůli nimž jsme umístili na nádvoří i menší pódium,“ uvedl Jindřich Soukal za zájmový spolek Karlův Hrádek.

Zmínil, že na hrádku se už pořádala divadelní představení a také se tam uskutečnilo několik prohlídek pro školy s odborným výkladem. Konzervace hrádku je finančně náročná, a tak město Hluboká využívá dotací z ministerstva, z kraje a pomáhá i Nadace ČEZ.

Spolek ochránců památek opravuje Hrnčířův mlýn

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám