Hlavní obsah

Zámek v Litomyšli otevře šlechtickou kavárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšlský zámek připravil k příležitosti zahájení nové turistické sezóny speciální projekt. Otevře šlechtickou kavárnu, kde hosté ochutnají nápoje a zákusky, na kterých si kdysi pochutnávala aristokracie. Rozdíl bude například ve sladidlech a koření.

Foto: Archiv zámku Litomyšl

Zámek Litomyšl

Článek

„Nejstarší úprava kávy je turek. Káva se ve většině případů pila hořká a ochucovala se hodně kořením. Běžnou součástí byla skořice, kardamom nebo muškátový oříšek," vysvětlila kastelánka Zdeňka Kalová. Stejně jako káva se ani čaj dříve nesladil cukrem. Tehdy drahou surovinu nahrazovaly broskvové lístky a květy. Horkou čokoládu šlechta pila hořkou, avšak přidávala si do ní sladkou zmrzlinu.

„Chceme návštěvníkům ukázat, jak se dřív stolovalo. Samozřejmě budeme mít v nabídce i kávu a další nápoje, na které jsou hosté z kaváren zvyklí dnes," řekla Kalová o chystaném otevření šlechtické kavárny v Litomyšli.

Tak jako dnes i v dřívějších dobách patřil ke kávě a čaji malý zákusek. V nové kavárně, která by se měla otevřít už v dubnu, hosté ochutnají cukroví, které se kdysi peklo na hradech a zámcích — například ořechový chlebíček, tedy sušenky z bílé mouky, bílků a ořechů. V nabídce se objeví nejspíš také perníčky a linecké cukroví.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Loni navštívilo renesanční památku, která je na seznamu UNESCO, téměř 37 tisíc turistů. Zájem návštěvníků byl o více než 40 procent vyšší než v roce 2012. Předloni však návštěvnost poznamenaly stavební úpravy zámeckého návrší a horší přístup k památce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám