Hlavní obsah

Zámek v Červeném Poříčí plánuje obnovu interiéru i prodloužení turistické sezóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je zámek v Červeném Poříčí veřejnosti zpřístupněn jen v omezeném režimu. Od příštího roku by však tomu mělo být jinak. Renesanční zámek plánuje otevřít první prohlídkovou trasu, která turistům kromě zajímavých informací o historii stavby nabídne také atraktivnější podívanou.

Foto: Archiv Zámku Červené Poříčí

Zámek v Červeném Poříčí je pro mnohé zatím neobjevenou českou památkou.

Článek

Sedm místností v horním patře předzámčí by měl od května 2015 ukázat návštěvníkům nový prohlídkový okruh na zámku v Červeném Poříčí. Tématem by mohlo být hodování na císařském dvoře. To by navazovalo na fakt, že objekt koncem 19. století patřil císařské rodině Habsburků.

„Vytvořili bychom pět místností, tedy velkou císařskou tabuli, odpolední čaj pro dámy, pánský salonek na odpolední svačinu, menší místnost s velikým příborníkem a tak dále," popsal správce zámku Marcel Čermák.

Svoji tvář změní také zámecký park. Jeho louky se promění v ovocné sady. „V parku chceme vysadit 160 ovocných stromů, které tam rostly ještě v 50. letech minulého století. Ovocný sad tam byl založen na začátku 19. století," upřesnil Čermák. Nové střechy dostal zámek již loni, nyní se v areálu dokončují veřejné toalety.

Skrývá historické skvosty

Zámek v Červeném Poříčí patřil do roku 1918 Habsburkům, později tam hospodařily státní lesy. Po 2. světové válce na zámku vznikly byty. Místnosti už mají opět původní půdorysy zámeckých komnat, jsou ale zatím ve špatném stavu. V horním patře se nachází několik odhalených barokních výmaleb, ve spodním patře zámku je lapidárium kamenných bust českých panovníků.

Například lapidárium je jednou z částí zámku, kterou si návštěvníci mohou prohlédnout už během současného provozu zámku. Zatímco průvodcovský výklad není o nic podstatného ochuzen, interiér zámku je povětšinou holý. Na jeho dovybavení si turisté ještě rok počkají.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Letos bude zámek otevřen v sobotu 12. a v neděli 13. dubna, stejně jako o týden později během velikonočního víkendu včetně pondělí 21. dubna. Od května do konce srpna pak turisté mohou na zámek zavítat od čtvrtka do neděle. První prohlídka začne vždy v 10:00, poslední v 16:00. Příští návštěvnická sezóna by měla trvat od května až do října a turisté v jejím průběhu budou moci zámek navštívit kterýkoliv den v týdnu kromě pondělka.

Reklama

Výběr článků

Načítám