Hlavní obsah

V Benátkách po 500 letech zpřístupnili jednu z nejznámějších budov

Turisté mířící do Benátek mají nový návštěvnický cíl. V pátek se totiž po několikaleté rekonstrukci otevřela budova Procuratie Vecchie (Stará prokurácie), která lemuje náměstí sv. Marka ze tří stran. Veřejnosti je přístupná poprvé po 500 letech, uvnitř se nacházejí výstavní prostory a posluchárna, lidé však mohou obdivovat i dobovou výzdobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po pětileté rekonstrukci otevřeli v Benátkách Procuratie Vecchie Video: Reuters

 
Článek

Vnější fasáda budovy zůstala nedotčená, pětiletá rekonstrukce se soustředila výhradně na zanedbané interiéry, které pokrývají plochu o rozloze přes devět tisíc metrů čtverečních, informuje server Architectural Record. Během oprav dostala památka soudobý nádech, opravovala se však i původní výzdoba, kterou mohou turisté během návštěvy obdivovat.

Interiér budovy bude využíván pro mnohé účely, vznikly zde mimo jiné i kanceláře. Pro turisty je přístupné třetí podlaží, kde se nacházejí prostory pro nejrůznější umělecké výstavy či společenské události, je zde také posluchárna. Většina prostorů je spojena s nadací Human Safety Net, která podporuje zranitelné rodiny s malými dětmi, ale také integraci uprchlíků, uvádí agentura Reuters.

Rekonstrukce je dílem britského architekta Davida Chipperfielda, podle něhož byla práce na projektu velmi působivá. „Byl jsem svědkem neuvěřitelného řemeslného nasazení a úzké spolupráce všech zúčastněných, což bychom měli očekávat od všech takových projektů,“ uvedl.

Sídlo mocných úředníků

První budova Procuratie Vecchie byla dokončena v roce 1532. V minulosti šlo o sídlo prokurátorů sv. Marka, což byli vysoce postavení úředníci, kteří měli po dóžeti největší moc. Prokurátoři měli ve své gesci péči o památky, ale také sirotky a chudé občany. Jejich výsadní postavení dobře ilustruje i fakt, že sídlili na nejvýznamnějším benátském náměstí, kde se nachází i Dóžecí palác.

V jedné z budov Staré prokurácie vznikla v minulosti také slavná kavárna Caffe Florian. Tu si v minulosti oblíbilo množství umělců, včetně Marcela Prousta, Charlese Dickense nebo Johanna Wolfganga Goetheho.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám