Hlavní obsah

Záchrana kdysi mocného moravského hradu Lukova přišla od Brontosaurů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejmohutnějších hradů na Moravě, Lukov nedaleko Zlína, byl po prohrané šarvátce na pražské Bílé hoře opěrným bodem moravských protestantů. Zbyly z něj jen ruiny, ale od 80. let minulého století se opět probouzí, aby připomenul svou slavnou minulost.

Foto: Vratislav Konečný

Dřevěný, 34 metrů dlouhý most, směruje návštěvníky ke vstupu do hradu.

Článek

Kopec na jihozápadním okraji Hostýnských vrchů je to docela slušný. Od parkoviště na okraji obce Lukov se cesta, sice ne zostra, ale bez ustání ubírá vzhůru. Ale na konci najdete před zachovalým pilířovým mostem občerstvení, kde se dá výstup vymazat z paměti.

Dřevěný most na kamenných pilířích překlenuje vzdálenost 34 metry.

Foto: Vratislav Konečný

V branské věži je expozice věnovaná vzbouřeným Valachům a dalším historickým událostem souvisejícím s Lukovem.

Vzbouření Valaši

V roce 1621 hrad, jenž vlastnil i Albrecht z Valdštejna, dobyli vzbouření Valaši, kteří pod vedením Adama z Víckova bojovali coby protestanti proti katolickým vojskům habsburského panovníka. Peripetie povstání a boje nejen o Moravu se dozvíte v expozici v opravené hradní věži. Přes úpornou snahu zbavit se Habsburků vzpoura pozvolna utichla, ale trvalo to hodně dlouho.

V roce 1643 hrad vypálila švédská posádka, která tu asi tři měsíce sídlila. Hrad postupně chátral a nakonec, když přestal sloužit i jako budova hospodářské správy panství, začal totálně pustnout.

Foto: Vratislav Konečný

Ruiny na nádvoří

Požár způsobený Švédy ale měl předchůdce v 15. století, to ho vypálila vojska Matyáše Korvína při bojích s vojsky Jiříka z Poděbrad. O velikosti hradu si uděláte představu v další expozici, nazvané Duch renesance. Zde je vylíčena historie hradů s jeho držiteli.

Majetek vyženil Albrecht z Valdštejna

Hrad byl založen původně jako zeměpanský, jsou tu i pozůstatky z románského období. Traduje se, že ho založili templáři, a kde byli oni, musí být i poklad. Nic se nikdy nenašlo. Ve 14. století panství držel jeden z nejpřednějších rodů Šternberkové, za Karla IV. se opět vrátil koruně.

Foto: Vratislav Konečný

Expozice Duch renesance

Po řádění Korvínovců došlo k rozsáhlé přestavbě, zbudován byl Dolní hrad s věží Svatojánskou, kam je vstup na vlastní nebezpečí. Renesanční přestavba vznikl za panování Nekšů z Landeka, k nimž se přiženil zmíněný Valdštejn. O Lukrecii z Nekšů byl velký zájem, dědička rozsáhlých majetků byla žádanou partií. Získal ji Albrecht, v roce 1614 mu po její smrti mu připadlo tučné jmění.

Hrad byl k nepotřebě, sloužil jako kamenolom

Posledními majiteli byli Seilernové, kteří si nechali postavit zámek v nedaleké Lešné. Hrady byly minulostí, bohatý rod potřeboval reprezentační sídlo. Stavbu nechali zakomponovat do obory s bažantnicí, později byl zámek stržen a na jeho místě vznikl zámek ve stylu historického romantismu.

Opuštěný hrad se stal levným zdrojem stavebního materiálu, jako řada dalších opuštěných hradů.

Foto: Vratislav Konečný

Část opravených hradeb

Záchrana přišla od mladých

Křovím zarostlé ruiny se spoustou nepořádku začali čistit v 80. letech minulého století kluci a holky z Hnutí Brontosaurus. V roce 1984 tu načerno uspořádal koncert písničkář Pepa Nos. Další akce už byly v hledáčku Státní bezpečnosti, ta tentýž rok zasáhla proti asi 2000 návštěvníků.

Od roku 1990 tu působí Spolek přátel hradu Lukova, společně s Brontosaury zachraňují ruiny a pořádají různé akce.

Pokud projdete branou ve hradbě před mostem, dostanete se ke skalám Králky, krásnému výhledovému místu.

Do zoo Lešná je to asi 5 kilometrů, ve Štípě (10 km) stojí nádherný kostel a větrný mlýn.

Místo na dovolenou k moři jezdí čeští turisté do Temelína

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám