Hlavní obsah

V Moravském krasu se otevřel Dům přírody

Návštěvníkům Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku slouží od středy nově postavený Dům přírody. Jde o expozici, která hravou formou vysvětlí význam této nejstarší chráněné oblasti na Moravě, a po odborné stránce představí její přírodu. Informoval o tom vedoucí správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Dům přírody ze dřeva a kamene

Článek

Dům přírody naleznou turisté u Hotelu Skalní mlýn v centru krasu. Je výchozím bodem na stezce do Pustého žlebu, v němž jsou Punkevní jeskyně a do Suchého žlebu, v němž jsou Kateřinské jeskyně a skalní útvar Čertův most.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Expozice nového Domu přírody

Expozici by mohlo ročně navštívit až 50 000 turistů. Projekt stál 86 miliónů korun, z nichž většinu uhradila formou dotací EU. Součástí stavebního projektu bylo také vybudování nového informačního centra u propasti Macochy.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Expozice Domu přírody v Moravském krasu je interaktivní.

Objekt je ze dřeva a kamene. Je v něm výstava prezentující Moravský kras jako oblast s více než tisícovkou jeskyní, dále představuje jeho vzácné rostliny, zvířata i geologii této lokality. K zajímavostem patří například film ve formátu 3D o této chráněné krajinné oblasti, uvedl Štefka.

Je šestý

Moravský kras se rozkládá na Blanensku a z malé části i na Brněnsku. Pět jeskyní je zpřístupněno veřejnosti a ročně do nich zavítá 350 000 lidí. K turistickým zajímavostem patří 138,7 metru hluboká propast Macocha. Na jejích stěnách roste jako na jediném místě v ČR vzácná rostlinka kruhatka Mattioliho.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Recepce od architekta a sochaře Jiřího Vorla

V národních parcích i CHKO v ČR postupně vznikají Domy přírody jako expozice, které nepřibližují turistické atrakce těchto lokalit, ale přibližují jejich přírodní jedinečnost, tedy smysl toho, proč se je stát rozhodl chránit. Dům přírody v Moravském krasu je šestou expozicí svého druhu v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám