Hlavní obsah

V keltském skanzenu v Nasavrkách roste dům náčelníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už skoro dvacet let působí v Nasavrkách na Chrudimsku spolek Boii, který se vrací ke keltským tradicím a svátkům. Současně také postupně buduje rekonstrukci keltského oppida, inspirovanou nálezy v nedalekých Českých Lhoticích i na dalších místech v Čechách.

Foto: KÚ Pardubického kraje

Keltský skanzen v Nasavrkách obohatí dům náčelníka.

Článek

„Právě dokončujeme dům náčelníka, což je taková luxusní stavba, kterou představíme začátkem sezony. Nyní probíhají dokončovací práce, střechu přijedou udělat řemeslníci z Maďarska. Stavba mohla vzniknout díky podpoře Pardubického kraje a města Nasavrky,“ prozradil Ondřej Vojtíšek, který nyní předsedá spolku Boii.

Už letos bude v tomto domě k vidění výstava k deseti letům od založení skanzenu, kde se návštěvníci seznámí s tím, jak to všechno vzniklo. „Chystáme se také otevřít nový Hostinec U dubového Kelta, který nabídne potřebné zázemí návštěvníkům i účastníkům akcí a v patře také prostor pro skupinové programy pro školy,“ dodal Vojtíšek.

Bez příjmů i dotací

Skutečnost, že spolek vznikl na amatérské bázi a archeoskanzen nezřizuje ani město, kraj nebo ministerstvo kultury, přináší Zemi Keltů v době covidu velké problémy. Nedosáhne na klasické covidové dotace a ani nemá žádný příjem.

Přestože dočasně propustil všechny pracovníky, musí platit minimálně údržbáře. K tomu dokončuje velký projekt domu náčelníka a další menší projekty. Práce dělají často členové dobrovolnicky, ale část je dodavatelská.

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Cestování

„Myslím, že dneska z té původně dobrovolnické poloamatérské aktivity tady máme téměř profesionální instituci,“ uvedl náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL). „Domluvili jsme se na oficiální spolupráci s našimi muzei, abychom pomohli zaručit odbornou úroveň archeoskanzenu, a v Radě Pardubického kraje budeme hledat cesty, jak jim alespoň částečně pomoci překonat toto kritické období,“ dodal náměstek.

Projekt Země Keltů v sobě spojuje návštěvu více míst v okolí. Kromě skanzenu je to i expozice v nasavrckém zámku, která brzy dozná modernější podoby, a skutečné zbytky oppida v Českých Lhoticích. Tato místa spojuje naučná stezka, na které najdete i rozhlednu Boiku.

České středohoří: Krajinou zřícenin středověkých hradů

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám