Hlavní obsah

V Evropě ojedinělé Kovozoo představuje neuvěřitelné zvířecí exponáty vyrobené z odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem slyšel název Kovozoo, byl jsem dost skeptický, že se jedná o něco kýčovitého. Je dobré neodsuzovat, aniž spatříte. Staré Město u Uherského Hradiště je známé především připomínkou Velkomoravské říše. Památek tu najdete hodně. Rozhodně ale neopomiňte návštěvu v Evropě zcela ojedinělé expozice. Uchvátí dospělé i děti. Je neuvěřitelné, co se dá z nepotřebného odpadu zhotovit.

Foto: Vratislav Konečný

Sloní rodinka

Článek

Budete si připadat jako ve sci-fi filmu. A nejen že se jen podíváte, můžete se dokonce zúčastnit „porodu“ nových exponátů. Porodu proto, že všechny skulptury, jichž jsou téměř tři stovky, vznikají v hale zvané Porodnice.

Foto: Vratislav Konečný

Maják Šrotík a loď Naděje u vchodu do Kovozoo

Areál Kovozoo funguje od roku 2012, o čtyři roky dříve se do objektu bývalého cukrovaru nastěhovala společnost Kovosteel Recycling, s.r.o. zabývající se sběrem, výkupem a zpracováním kovového šrotu.

Jak se zírá nejen na staré železo

Duchovním otcem je Bronislav Janeček, generální ředitel REC Group, který před lety při návštěvě Tuniska spatřil kovové skulptury zhotovené z odpadu.

Foto: Vratislav Konečný

Šrotobizon

Myšlenka šrotiště spojená s uměleckou expozicí mu nedala spát, areál postupně oživovaly stále nové předměty. Janečka zvířata fascinují, takže tu najdete všemožné tvory od hmyzu po slony.

Při prohlídce se nestačíte divit, co lze ze šrotu vyrobit, jak je neuvěřitelná fantazie tvůrců pospojovat kov do podoby všemožných tvorů. Všechny mají naprosto přirozenou podobu, mne nejvíce zaujala opice s tak milým výrazem, téměř lidským, až jsem se musel smát.

Foto: Vratislav Konečný

Perfektně vyvedený motorkář se psem

Vyjmenovávat objekty nemá smysl, musíte to vidět.

K vstupu do Kovozoo zve vysoký maják Šrotík, je zhmotněním vize společnosti: Být majákem ve světě recyklace a ekologické osvěty.

Vedle stojí loď Naděje, uvnitř areálu uvidíte naprostý pelmel všehochuti, v sezóně vás proveze vláček Steelinka, ale daleko lepší je použít vlastní nohy. Zavedou vás na vyhlídkové lávky, ze kterých přehlédnete areál a uvidíte, kam se vydat. Z výšky koukáte, co dokáží zručné ruce svářečů vyrobit.

Foto: Vratislav Konečný

Velryba

Nejen svařená zvířata

Minulý rok přibyla další dominanta, sedmimetrová plastika vrby Strom života, stojící u Porodnice. Je sestrojena ze 1300 metrů řetězu. Mimo kovový strom jsou tu desítky různých stromů zasazených do ocelových nádob pro jablečnou dřeň.

Na pylonu stojí vrtulový letoun L-610, kterého pár kusů vyrobili v nedalekých Kunovicích. Postaveno bylo osm prototypů, jednalo se o specifickou zakázku pro SSSR, měl nést 40 pasažérů.

Foto: Vratislav Konečný

Největší československý letoun L-610 se do sériové výroby nikdy nedostal.

Byl to skvělý stroj, ale jeho výroba byla bohužel zastavena. Je přístupný, takže si ho můžete prohlédnout. Jsou tu i různá vozidla, od tramvaje po hasičská auta a zemědělskou techniku.

Součástí zoo je Muzeum veteránů, krásná auta, motocykly, nad nimi se vznáší větroň. Mě zaujala nablýskaná fordka, model T. Je tu i Kongresové centrum, kde mimo jiné najdete skvělé minigolfové hřiště, Muzeum zemědělství…

Foto: Vratislav Konečný

Ford T, jeden z exponátů Muzea veteránů

Příležitost pro zručné

Nemusíte být pouze pasívními návštěvníky. Pokud se cítíte trochu kutilsky, dá se po předchozím objednání domluvit na výrobě nějakého zvířete. Samozřejmě pod dohledem svářeče. Řemeslně založené návštěvníky to rozhodně chytne.

Na výrobě exponátů se podílí parta nadšenců, kteří to umějí s kovem, nejedná se jen o sváření, všechna zvířata jsou v životní velikosti.

Původní limit byl vyrobit 456 zvířat, nyní je to podle Janečka pouhé číslo, vítá každý nápad, ale musí se jednat o žijící zvíře. Samozřejmě každému výtvoru věnují důkladnou přípravu, zvíře musí anatomicky odpovídat. Podle toho se na šroťáku vybírají součástky.

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Cestování

Dokázali, že ocitnout se ve starém železe, neznamená být opravdu na odpis.

Na tento rok je naplánováno otevření zážitkové kovárny. Budou se tu pořádat kurzy, vznikne kovářský ateliér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám